Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Biskup Radkovský bude žehnat zvířatům

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 30. září 2013 10:57
Biskup Radkovský bude žehnat zvířatům

Plzeňský biskup František Radkovský
Autor: bip.cz

Plzeň - Plzeň letos zavede novou tradici žehnání zvířat na světový den zvířat 4. října. Svátek připomíná svatého Františka z Assisi, který je považován za jejich patrona. Tradici zahájí plzeňský biskup František Radkovský, který jako prvním požehná zvířatům z městského erbu - bílé chrtici, dvouhrbému velbloudovi a černému orlovi, řekl dnes ČTK jeden z organizátorů akce Jiří Boudník.

"Letošní inaugurační akce žehnání zvířat bude připomínat 580 let od obléhání města Plzně roku 1433, kdy Plzeňané při výpadu za brány města ukradli obléhajícím husitům dvouhrbého velblouda," řekl. Velbloud se pak dostal i do znaku. Žehnáním zvířat se Plzeň připojí k městům, jako jsou New York nebo Londýn, kde tato tradice už je.

V pátek 4. října, na svatého Františka, požehná biskup zvířatům z městského erbu. "Po žehnání zvířat ze znaku bude následovat jejich pochod okolo kašen až k radnici, kde bude velbloud slavnostně předán plzeňskému primátorovi a kde čeká ještě jedno překvapení," řekl Boudník. Následovat bude žehnání zvířat, které si lidé z Plzně a okolí i z Bavorska přivedou do dvora bývalého františkánského kláštera ve Františkánské ulici.

Nejstarším zvířetem v plzeňském znaku je bílá chrtice se zlatým obojkem, kterou dal podle pověsti městu do erbu Přemysl Otakar II. K ní pak krátce po roce 1433 přidal Zikmund Lucemburský dvouhrbého velblouda jako připomínku na čin Plzeňanů. Znak v roce 1466 opět rozšířil papež Pavel II., který přidal dvě pole, mimo jiné ve zlatém poli stojícího ozbrojeného muže s mečem a polovinou černého orla.

Svatý František z Assisi (1182 až 1226) byl mnich a zakladatel žebravého řádu františkánů. Mimo jiné pečoval o opuštěná, nemocná a týraná zvířata, a proto se stal jejich patronem. Mezinárodní den zvířat se slaví na jeho svátek.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 94)