Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež přijal rezignaci irského biskupa chránícího pedofily

Ze světa / vlu / ČTK / 1. října 2013 21:07
Papež přijal rezignaci irského biskupa chránícího pedofily

Biskup William Lee
Autor: Diocese of Waterford & Lismore

Vatikán - Papež František přijal rezignaci irského biskupa Williama Leeho, který byl zapleten do skandálu kolem zneužívání dětí kněžími. V roce 2010 vyšlo najevo, že tento katolický hodnostář čekal dlouhé dva roky, než informoval policii o stížnostech dětských obětí na obtěžování ze strany duchovních, a že tak pachatele chránil, uvedla agentura AFP.

Tiskový odbor Vatikánu dnes zveřejnil jen velmi stručné prohlášení, že biskup Lee byl zbaven funkce s odkazem na druhý odstavec článku 401 Kodexu kanonického práva, který hovoří o závažném pochybení. Podle irského listu The Irish Times se ale biskup nechal slyšet, že požádal již dříve o odstoupení ze zdravotních důvodů (je už více než dva roky vážně nemocný) a papež jeho rezignaci dnes přijal.

Podle britského tisku spadá Leeho prohřešek do 90. let minulého století. Před třemi lety se duchovní za své chování omluvil. Dnes jednasedmdesátiletý Lee byl dlouhá léta biskupem v irské diecézi Waterford a Lismore. Vysvěcen byl v roce 1966.

Irskou církev zasáhlo od roku 2009 množství skandálů týkajících se sexuálního zneužívání dětí kněžími. Na svou funkci rezignovalo již několik duchovních a další vyšetřování neustále probíhají.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 95)