Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Bývalý trnavský arcibiskup Ján Sokol slaví osmdesátiny

Ze světa / MiH / ČTK / 8. října 2013 9:48
Bývalý trnavský arcibiskup Ján Sokol slaví osmdesátiny

Emeritní arcibiskup Ján Sokol
Autor: Trnavská arcidiecéze

Jacovce (Slovensko) - Bývalý arcibiskup trnavský Ján Sokol, který 9. října oslaví osmdesátiny, patří mezi přední slovenské církevní autority. Pro komunistický režim byl dlouho persona non grata, ale ve svých svazcích ho vedla i Státní bezpečnost (StB). Netají se svou láskou k slovenskému národu, veřejnost však už několikrát pobouřil například obranou prezidenta slovenského státu Jozefa Tisa. 

Pro povolání kněze se rozhodl již za studií na gymnáziu. Po maturitě vstoupil do semináře, absolvoval Římskokatolickou cyrilometodějskou bohosloveckou fakultu v Bratislavě a 23. června 1957 byl vysvěcen na kněze. Léta zastával nejnižší funkci kaplana. Uvolnění roku 1968 ho přivedlo do Bratislavy jako prefekta kněžského semináře. Normalizace z něj ale znovu učinila kaplana, později se stal farářem a děkanem. V listopadu 1987 byl zvolen administrátorem Trnavské arcidiecéze. Obrat pro něj znamenal ale až rok 1988, kdy jej v květnu papež Jan Pavel II. jmenoval biskupem, vysvěcen byl v červnu téhož roku. Hned v červnu 1989 jej papež povýšil na arcibiskupa trnavského a v jeho osobě Slovensko získalo i svého prvního metropolitu. Do úřadu byl uveden v září 1989. V roce 2009 rezignoval z důvodu vysokého věku. 

Kromě údajné spolupráce s komunistickou Státní bezpečností čelí Sokol také kritice za některé finanční transakce. Trnavská arcidiecéze při nich údajně přišla prý až o desítky milionů korun, v případu však zatím nebyl nikdo obviněn. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 95)