Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež: Ekumenismus potřebuje "teologii na kolenou"

Ze světa / juml / radiovaticana.cz / 29. června 2014 16:32
Papež: Ekumenismus potřebuje

Papež František
Autor: Wikipedia.org / Tomaz Silva/ABr / Creative Commons

Vatikán - Papež František včera přijal delegaci konstantinopolského ekumenického patriarchátu, kterou vede pravoslavný metropolita z Pergama Ioannis Zizioulas. Tradiční výměna delegací se mezi Římem a Istanbulem uskutečňila u příležitosti patronátních svátků – tedy sv. Petra a Pavla a sv. Ondřeje.

Římský biskup svou promluvu k “sesterské konstantinopolské církvi” zahájil vzpomínkou na “milovaného bratra Bartoloměje”, tedy ekumenického patriarchu. Připomněl jejich společnou pouť do Svaté země a také následnou modlitbu za mír na Blízkém východě v blízkosti hrobu apoštola Petra.

“Pán nám daroval tyto příležitosti k bratrskému setkání, při kterých jsme měli možnost jeden druhému projevit lásku v Kristu, který nás spojuje, a obnovit společnou vůli k pokračování v cestě směřující k plné jednotě.”

Dobře víme, že tato jednota je Božím darem, dodal papež. Již nyní z tohoto daru můžeme čerpat pokaždé, když v síle Ducha svatého jeden na druhého pohlédneme očima víry. Pouze takto rozpoznáme své místo v Božím plánu, a nikoli svou pozici jako dějinný důsledek svých hříchů.

”Jestliže se pod vedením Ducha svatého naučíme jeden na druhého dívat v Bohu, půjdeme po společné cestě ještě rychleji. Bude jednodušší také spolupráce v mnoha oblastech každodenního života, která nás už dnes šťastně spojuje.”

Tento teologální pohled, živený vírou, nadějí a láskou, vede k ryzímu teologickému uvažování, pokračoval Svatý otec. A právě tato reflexe je skutečnou Boží vědou (scientia Dei), která může na cestě jednoty přiblížit jednoho k druhému, byť se vychází z rozdílných perspektiv.

”Důvěřuji proto v práci smíšené mezinárodní teologické komise a modlím se za ni, aby se stala výrazem tohoto hlubokého pochopení, této teologie “dělané na kolenou”. Úvahy o primátu a synodalitě, o společenství všeobecné církve, nebo o úřadu římského biskupa se tak nestanou akademickým cvičením ani pouhou disputací mezi nesmiřitelnými pozicemi”.

Všichni se tudíž potřebujeme s odvahou a důvěrou otevřít působení Ducha, vybízel papež František. Musíme se dát vtáhnout do Kristova pohledu na církev a postupovat cestou duchovního ekumenismu, který posílilo mučednictví mnoha našich bratří, končil římský biskup svou promluvu k pravoslavné delegaci.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)