Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Do Prahy zamíří až 25.000 poutníků na setkání Taizé

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 7. října 2014 13:56
Do Prahy zamíří až 25.000 poutníků na setkání Taizé

Logo setkání Taizé 2014 v Praze
Autor: taize.fr

Praha - Na přelomu roku přijedou do Prahy tisíce mladých lidí na setkání, které organizuje křesťanská komunita Taizé. Každoroční setkání v některém z evropských měst se do Prahy vrací po 24 letech, kdy se v české metropoli konalo poprvé. V Kafkově domě u Staroměstského náměstí začaly přípravy, do nichž se zapojili dobrovolníci z 12 zemí. Do Prahy přijede až 25.000 mladých lidí z celé Evropy, řekli dnes pořadatelé novinářům.

"Nikdy jsem v Taizé nebyl, ale vždycky pro mě tamní komunita znamenala něco, co bylo velmi přínosné pro poválečný svět," řekl místopředseda Ekumenické rady církví Joel Ruml. Připomněl, že letošní setkání se koná v zemi, která "znovu složitě hledá cestu ke spiritualitě", tedy že tu křesťanské setkání může "trochu narazit". Popřál proto všem poutníkům, aby se setkali se vstřícností lidí v Česku. Pro české občany je zase připravované setkání možností, jak otevřít své duše i dveře svých příbytků, neboť poutníci budou hledat v Praze a blízkém okolí možnosti přespání.

Ruml doplnil, že akce nemusí být vnímána jen jako setkání křesťanů, ale jako otevřené společenství. Už v říjnu se v Kafkově domě od úterý do soboty konají společné modlitby vždy v 9:15 a 12:15 kromě středy, stejně tak každé pondělí v 19:15 v kostele sv. Josefa na náměstí Republiky a každou středu ve 12:15 v kostele sv. Martina ve zdi. Přístupné je i přípravné centrum v Kafkově domě, který je vyzdobený obrázky a dalšími výtvory bratří z Taizé.

Výstavu pomáhal připravit výtvarník Matěj Forman, který dnes vzpomněl, jak se účastnil prvního pražského setkání Taizé v roce 1990. "Jsem rád, že si bratři všimli některých osobností, jako byl třeba Bohuslav Reynek, a myslím, že se budou snažit zprostředkovat lidem i vztah umění a spirituality, umění a víry," řekl.

Komunita Taizé je křesťanské ekumenické společenství klášterního typu. Sídlí ve vesnici Taizé v Burgundsku. Založil ji v roce 1940 bratr Roger, původně Roger Schutz-Marschau, který se na počátku druhé světové války usadil ve Francii. Po okupaci celé Francie strávil dobu do konce války v Ženevě. Do Taizé se vrátil v roce 1944 a během let se k němu přidalo několik mladých mužů. Na Velikonoce 1949 se zavázali k životu v celibátu, ve společenství a prostotě. Dnes komunita čítá stovku bratří z různých zemí i církví.

Snaha komunity Taizé o smíření a mír ve světě získala četná uznání a bratr Roger, který zemřel v roce 2005, dostal několik prestižních mezinárodních ocenění, mimo jiné Templetonovu cenu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)