Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Lidé mohou v kostelech získat průvodce po pražských betlémech

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 12. prosince 2014 10:31
Lidé mohou v kostelech získat průvodce po pražských betlémech

ilustrační foto: logo ministerstva zemědělství
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha - Průvodce po pražských betlémech připravuje pražské arcibiskupství. Lidé je najdou ve čtyřech desítkách kostelů, ve kterých od 24. prosince budou betlémy vystaveny. Součástí brožurky je časový rozpis, kdy a kde je možné betlémy navštívit, informace o historické a umělecké hodnotě betlémů i čas nedělních bohoslužeb, píše na svém webu pražské arcibiskupství.

Projekt je opět doplněn vánoční hrou pro děti Sestav si svůj betlém. V každém zapojeném kostele je pro děti k dispozici do vyčerpání zásob jedna postavička. Do dneška se do akce zapojilo na 40 kostelů. Přehled všech kostelů v zemi, kde budou vystaveny betlémy, je na www.krestanskevanoce.cz.

Z kostela si bude moci každý odnést také Betlémské světlo. Do Prahy doputuje 19. prosince, v 15:00 ho v katedrále sv. Víta převezme pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Světlo každoročně z Betléma, místa narození Ježíše Krista, dopravují skauti a jeho šíření má být spojeno s šířením předvánočního pokoje a míru. Myšlenka vznikla v Rakousku, odkud se rozšířila do 25 zemí.

Poprvé plamínek přicestoval v roce 1986 letadlem do Lince, kde se stal součástí vánoční sbírky rakouského rozhlasu a televize na pomoc postiženým dětem. Do Česka se Betlémské světlo dostalo po pádu komunistické vlády a v rukou exilových skautů putovalo v prosinci 1989 až pod sochu sv. Václava v Praze.

V Praze bude v sobotu 20. prosince jezdit také historická tramvaj, ve které bude možné zapálit si vlastní Betlémské světlo. Týž den budou skauti světlo rozdávat od 12:00 na náměstí Míru, kde bude fungovat i Betlémská pošta. Vánoční přání na místě napsané dostane speciální razítko a bude odesláno Českou poštou.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)