Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papežovy narozeniny se slavily ve Vatikánu jeho oblíbeným tangem

Ze světa / juml / ČTK / 17. prosince 2014 15:13
Papežovy narozeniny se slavily ve Vatikánu jeho oblíbeným tangem

Papež František
Autor: Flickr.com / Christus Vincit / Creative Commons

Řím - Za jasného zimního dne se konala dnešní týdenní papežská audience na náměstí svatého Petra ve Vatikánu. Sešly se tam tisíce lidí a ačkoliv se papež František v promluvě věnoval rodině a také "nelidským teroristickým útokům", mnoho lidí přišlo hlavně slavit jeho narozeniny. Papež má právě dnes 78 let a do Vatikánu od rána proudily davy lidí, aby mu zatančily jeho oblíbené tango.

Hned po promluvě se v poledne náměstím rozlehla hudba, přítomné páry se chopily jeden druhého a začal tanec, v němž František údajně v mládí vynikal.

Už když dopoledne vcházel na náměstí, obraceli lidé pozornost k jeho výročí. Musel sfouknou svíčky na dortu a přijmout nabízený nápoj.

"Tanec bude náš dárek pro papeže," řekla profesorka tance z Raveny Cristina Carmoraniová, která své kolegy a kolegyně svolala prostřednictvím Facebooku v kampani nazvané Tango pro Františka. Doufala, že se přihlásí několik set lidí, nakonec jich byly tisíce. "Všichni se odvázali, nečekala jsem takový zájem," řekla.

Na účtu otevřeném na Facebooku speciálně pro tuto příležitost se pak objevily detailní organizační pokyny. "Přineste si bílé šátky, přijďte brzo, zajděte si včas na toalety, protože v tomto směru se tam nic nepřipravuje," stálo mezi nimi.

Papež, který má argentinskou národnost a vlastním jménem je Jorge Mario Bergoglio, se přiznal, ještě když byl kardinálem v Buenos Aires, že k jeho vášním patří hudebníci, kteří se věnují tangu. "Je to silnější než já, miluji to," řekl. Jeho mladší sestra tvrdí, že býval v mládí výborným tanečníkem.

Když loni ve Vatikánu slavil své narozeniny poprvé, hrálo na jeho počest vatikánské rádio jeho oblíbenou skladbu Por una cabeza (O hlavu) od Carlose Gardela.

Vatikán tvrdí, že papež kvůli svým narozeninám nijak nezměnil program a chce, aby oslava byla střízlivá. Ve své promluvě se věnoval rodině, ale i čerstvým teroristickým útokům. "Chci se s vámi dnes pomodlit za oběti nelidských teroristických činů spáchaných v minulých dnech v Austrálii, Pákistánu a Jemenu. Ať bůh přijme mrtvé do svého míru, utiší rodiny a napraví srdce násilníků, kteří se nezastaví ani před dětmi," řekl, než pozval přítomné k modlitbě.

Bojovníci hnutí Taliban v úterý zabili ve škole v pákistánském Péšávaru přes 130 lidí, hlavně dětí. O den dříve obsadil kavárnu v Sydney ozbrojený muž a několik hodin tam držel rukojmí. Tento incident skončil smrtí tří lidí. V Jemenu pak v úterý bomby zabily 25 lidí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)