Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Odvolání náměstka SPÚ pro restituce bylo podle ČSSD účelové

Ze světa / vlu / ČTK / 19. prosince 2014 10:05
Odvolání náměstka SPÚ pro restituce bylo podle ČSSD účelové

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Petr R. / Creative Commons

Praha - Za čistě účelovou věc dnes označil mluvčí ČSSD pro zemědělství Jan Hajda odvolání Vojtěcha Weise z funkce náměstka Státního pozemkového úřadu (SPÚ). Weis měl na starosti vracení půdy církvím v rámci restitucí. Podle Hajdy není důvodem Weisova sesazení stav vydávání majetku církvím, ale snaha ČSSD zabránit prosazování politických vlivů do rozhodování SPÚ. Hajda to uvedl v prohlášení zaslaném ČTK. 

Pravým důvodem je podle Hajdy to, že Weis spolu s ním a poslankyní Margitou Balaštíkovou (za ANO) v odborné poradní komisi SPÚ "zabránili přijetí jejího jednacího řádu této skupiny, který se snažil posunout tuto komisi do role základního rozhodovacího orgánu". Rozhodnutí komise by pak byla závazná pro rozhodování odpovědného náměstka a úřadu, což Hajda považuje za protiprávní. 

Prosazování jednacího řádu vnímá Hajda, který je také předsedou senátního zemědělského výboru, jako "snahu o ovlivnění rozhodování úřadu zejména ve sporných restitučních případech ve prospěch církví a náboženských společností. ČSSD hodlá v procesu majetkového vyrovnání státu s církvemi nadále prosazovat zásadu, že "v případech pochybností musí rozhodovat nezávislý soud, a nikoli komise, která nemá ani oporu v zákoně". 

Odvolání by si podle senátora zasloužila spíše ředitelka SPÚ Svatava Maradová, která jednací řád prosazovala a nezvládá prý svoji odbornou agendu. Pokud chce ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) místo náměstka SPÚ pro restituce obsadit odborníkem, ČSSD takového experta má, podotkl Hajda. Jméno neuvedl s tím, že premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ho navrhne ministrovi zemědělství v nejbližších dnech.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)