Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V neděli je poslední možnost nabídnout ubytování pro účastníky setkání Taizé

Domácí zpravodajství / kir / www.taizepraha.cz / 27. prosince 2014 20:36
V neděli je poslední možnost nabídnout ubytování pro účastníky setkání Taizé

Logo setkání Taizé 2014 v Praze
Autor: taize.fr

Praha - Na 2500 hostitelských rodin se rozhodlo otevřít své domovy pro mladé poutníky, často pro tři i čtyři najednou. Pořadatelé ocenili vlnu solidarity, která se vzedmula v posledních dnech. Včera tak bylo potvrzeno, že každý z tisíců poutníků, kteří z celé Evropy přijedou na 37. Evropské setkání Taizé, bude mít kde bydlet. Do 28. prosince mohou lidé stále nabízet místa k ubytování v jim nejbližších křesťanských komunitách, umožní tak více mladým spát doma a ne v prostorách škol spolu s desítkami dalších účastníků.

Mnozí lidé, věřící i nevěřící, nabídli, že přivítají mladé poutníky. Pomoc nabídl i kardinál Duka, uvítá některé z dobrovolníků, kteří přijedou už dva dny před zahájením setkání. Setkání začne v pondělí, kdy mladí lidé přijedou a budou přivítáni v areálu výstaviště Letňany, ale také ve třech dalších místech v Praze, která jsou rozdělena dle zemí původu účastníků. Po přijetí v hostitelských farnostech a místních uvítacích místech se všichni přesunou do PVA Letňany na večeři a první večerní modlitbu.

Zde je několik statistických údajů, které pořadatelé vydali, krátce před začátkem setkání:

Více než 30.000 lidí se účastní setkání, 23.000 z nich nejsou místní a budou ubytováni v Praze a v městech a vesnicích Středočeského kraje. Nejvíc mladých katolíků, protestantů a pravoslavných křesťanů přijede z těchto zemí: Polsko (125 autobusů), Ukrajina, Německo, Itálie, Francie, Chorvatsko a Bělorusko.

65 různých zemí je zastoupeno mezi účastníky, dále jsou zde mladí dobrovolníci z Taizé, kteří pomáhají s uvítáním a organizací dopravy.

105.000 jablek a 100.000 mandarinek, 22.000 kg chleba a více než 500 palet s jídlem bude v období od 22. prosince do 1. ledna doručeno do skladu a následně rozdáno účastníkům

Více než 105 uvítacích míst ve farnostech různých církví a v místních školách přijme účastníky 29. prosince a následně je rozešle do hostitelských rodin a společných ubytovacích prostor.

17 kostelů v historickém centru Prahy bude otevřeno pro polední modlitbu v úterý a ve středu 30. a 31. prosince. V každém z nich bude kříž Taizé, který v posledních týdnech speciálně namaloval tým umělců pod vedením Matěje Formana.

5 modlitebních míst je připraveno v areálu výstaviště Letňany, budou využita během večerních modliteb od 29. prosince do 1. ledna; jedno z nich je umístěno ve stanu, který byl zvlášť postaven kvůli velkému množství účastníků.

30 témat k zamyšlení bude nabídnuto v rámci programu 30. a 31. prosince odpoledne.

4 „Podněty pro rok 2015“ od bratra Aloise k tomu, aby člověk byl „solí země“, budou rozdány účastníkům na začátku setkání. Bratr Alois každý večer pronese zamyšlení, text bude k dispozici v tiskovém středisku.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)