Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Okamura by výzvu k obtěžování muslimů nyní už nezveřejnil (Aktualizováno)

Domácí zpravodajství / juml / ČTK/red / 6. ledna 2015 17:48
Okamura by výzvu k obtěžování muslimů nyní už nezveřejnil (Aktualizováno)

Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura
Autor: Wikipedia.org / Wikipedia Commons

Praha - Příspěvek s výzvou k obtěžování muslimů v Česku, například "venčením prasat" kolem mešit, který zveřejnil na sociální síti šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura, pokládá vedení hnutí za zbytečnou bagatelizaci tématu nebezpečí radiálního islamismu. Okamura dnes novinářům řekl, že nyní by jej už v takové podobě nesdílel.

"Takový příspěvek, kde jsou prasátka a nějaké kebaby, zbytečně bagatelizuje téma, zbytečně zastírá skutečný rozsah nebezpečí. Takže já bych to formuloval rozhodně jinak," uvedl Okamura. Je ale prý rád, že začala debata o islamismu, byť podle něho ne nejlepším způsobem.

Vůči příspěvku se v pondělí ohradil poslanec Úsvitu, bývalý diplomat Milan Šarapatka. Uvedl, že se nadále nebude podílet na vytváření zahraniční politiky hnutí. Předsednictvo hnutí dnes uvedlo, že oficiální vyjádření k zahraniční politice budou publikována až po projednání v orgánech Úsvitu a v poslaneckém klubu.

Ke kauze se vyjádřil i poslanec hnutí Úsvit Augustin Karel Andrle, který  se od sdělení Tomia Okamury distancoval. Oznámil to na svém facebookovém profilu, kde včera napsal:

Ač nerad, musím se od výroků předsedy Úsvitu distancovat. Takto zásadní témata by se neměla zesměšňovat a měla by se komunikovat v důstojném rámci. V dnešní době je těžké být křesťanem v Sýrii, Libanonu a třeba Iráku. Muslimské státy mají na druhou stranu problémy s válkou, kterou proti nim vedou USA a Evropa. Historie jsou plné válek a války nikdy nic nevyřešily. Naším úkolem je učit se žít pohromadě a v míru. Mysleme na útrapy rodin s dětmi a na sirotky a snažme se jim pomoci jak nejlépe budeme umět, to by měla být naše povinnost.

Okamura by výzvu k obtěžování muslimů nyní už nezveřejnil (Aktualizováno)

Ilustrační foto
Autor: facebook.com

Okamura podotkl, že se Šarapatkou mluvil již v pondělí a "opět navázali spolupráci", když se domluvili, že budou výstupy k zahraniční politice konzultovat. Místopředseda hnutí, poslanec Marek Černoch se neobává, že by hrozil Šarapatkův odchod z poslaneckého klubu. "Pan poslanec Šarapatka je inteligentní člověk s obrovskou zkušeností ze zahraniční politiky a já opravdu věřím tomu, že bude nadále pokračovat na zahraniční politice," řekl novinářům.

Předsednictvo Úsvitu zdůraznilo, že Okamura nebyl autorem příspěvku na sociální síti. Uvedlo, že radikální islamismus je problémem, protože odporuje demokratickým a ústavním principům. Okamura vyzval k sepsání normy, podle níž by Česko mohlo zamezit udělení pobytu extremistům nebo jim mohlo už udělené pobyty odebrat. Černoch řekl, že hnutí připraví novelu církevního zákona tak, aby privilegia mohly získat jen církve, které uznávají demokratické principy.

Příspěvek o muslimech zaujal i některá zahraniční média. V Německu představily čtenářům kauzu časopis Der Spiegel a list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Česko-japonský politik podle nich vyzývá k šikaně muslimů v Česku a bojkotu jejich obchodů. Okamurovo hnutí podle nich nabírá stále silnější xenofobní rysy. Upozorňují zároveň na to, že v desetimilionovém Česku žije pouze něco kolem 20.000 vyznavačů islámu.

Okamurovy aktivity na sociální síti si všiml i americký deník The Washington Post (WP). Tvář xenofobní demagogie je v Česku podle něj ve srovnání se zbytkem Evropy poněkud kuriózní. V kontextu Okamurových dřívějších výroků ale prý nejsou jeho slova na adresu muslimů překvapivá, neboť si prý kariéru založil na populistické kritice politických struktur a politické korektnosti.

Izraelský deník The Times of Israel v příspěvku k tématu označuje Okamuru za "českého politika moravského, japonského a korejského původu a hlavu krajně pravicové opoziční strany". Server Aruc Ševa soudí, že Okamura svými výroky protestuje proti rostoucí přítomnosti a vlivu muslimů v Česku. Uvádí také, že čeští liberálové Okamuru kvůli názorům na muslimy nazývají nejnebezpečnějším mužem české politiky.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 96)