Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Tříkrálová sbírka v olomoucké arcidiecézi byla rekordní

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 23. ledna 2015 13:44
Tříkrálová sbírka v olomoucké arcidiecézi byla rekordní

Tříkrálová sbírka - sčítání
Autor: praha.charita.cz

Olomouc - Výtěžek Tříkrálové sbírky v olomoucké arcidiecézi byl letos nejvyšší za uplynulých 15 let této největší charitní sbírky v zemi. Do kasiček koledníkům obyvatelé Olomouckého a Zlínského kraje věnovali dohromady 23,86 milionu korun. V porovnání s loňskem to bylo téměř o 1,5 milionu více. ČTK to dnes řekl koordinátor sbírky Marek Navrátil. V olomoucké arcidiecézi jsou lidé v případě této sbírky tradičně nejštědřejší. Letošní výnos předčil loňská čísla i v celostátním měřítku.

"Takový výsledek jsme dosud nikdy neměli. Je to zřejmě tím, že se nám podařilo opět zvýšit počet skupinek koledníků, od toho se vždy odvíjí výše výnosů. Snad to ukazuje i to, že charita pracuje dobře, že jí lidé věří a znají její práci," uvedl koordinátor sbírky Marek Navrátil. Doplnil, že do ulic v olomoucké arcidiecézi vyrazilo 5097 skupinek, což čítá přes 16.000 koledníků. Kromě stálých účastníků pořadatelé hledají nové posily převážně mezi skauty a ministranty.

Podle dosavadních výsledků byli v regionu tradičně nejštědřejší lidé v oblasti uherskohradišťské charity, kteří koledníkům věnovali do kasiček 2,2 milionu korun. Téměř dva miliony korun si odnesli koledníci také z oblasti Valašského Meziříčí. Hranici jednoho milionu korun překročil výtěžek sbírky také v oblastech Uherského Brodu, Kyjova, Olomouce, Šternberku, Zábřehu a Zlína.

Rekordní částku překročily i údaje za celou republiku. Výtěžek již přesáhl 87 milionů korun, podle údajů na stránkách www.trikralovasbirka.cz zbývají sečíst peníze z posledních kasiček. Loni darovali lidé koledníkům v celé zemi 81,7 milionu korun. "Nárůst celorepublikový je pro mě velkým překvapením, to jsme nečekali," přiznal Navrátil.

Výtěžek Tříkrálové sbírky je určen především na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším sociálně potřebným skupinám lidí zejména v regionech, kde se sbírka koná. Nejméně desetina výnosu sbírky je určena na humanitární pomoc do zahraničí. Tříkrálová sbírka se uskutečnila v olomoucké arcidiecézi poprvé v roce 2000. Od té doby se stala největší sbírkovou akcí charity v zemi.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)