Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ekumenická bohoslužba připomene bombardování Prahy a Emauz

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 8. února 2015 11:31
Ekumenická bohoslužba připomene bombardování Prahy a Emauz

Emauzský klášter
Autor: Wikipedia.org / karelj / Wikimedia Commons

Praha - Ekumenickou bohoslužbou si emauzští benediktini připomenou v pátek 13. února 70. výročí bombardování Prahy. Při něm byl emauzský klášter zdevastován a stal se symbolem válečného neštěstí. Mše se bude sloužit za pokoj mezi národy, za odvrácení války, za pronásledované křesťany a za oběti násilí a teroru. Bohoslužba začne v 18:00 a hudebně ji doprovodí sbory koptské a řeckokatolické církve.

Návštěvníci emauzského kláštera si budou moci také prohlédnout výstavu fotografií, na nichž je zničený klášter zachycen bezprostředně po bombardování. Výstava potrvá do 13. dubna. Výročí náletu na Prahu připomene také Praha 2 výstavou v prostorách své radnice na náměstí Míru. Akce začne 16. února a představí dobové fotografie i autentická svědectví pamětníků.

Terčem spojeneckého bombardování se Praha stala necelé tři měsíce před koncem druhé světové války - 14. února 1945. Po náletu zemřelo více než sedm stovek lidí. Tragická bilance byla o to smutnější, že šlo podle všeho o důsledek navigačního omylu - část posádek letadel se domnívala, že má pod sebou Drážďany, a zahájila proto bombardování. Pouhé tři minuty trvající nálet zničil pět desítek domů, záchranáři napočítali 701 mrtvých a 1184 těžce zraněných. Pražané neměli s nálety skoro žádné zkušenosti. Houkání sirén proto značná část z nich ignorovala.

Bohoslužba v Emauzích v předvečer výročí náletu bude v češtině, arabštině a staroslověnštině a zúčastní se jí duchovní mnoha křesťanských církví. Koptský hudební sbor představí v koptštině staré křesťanské hymny z 2. a 3. století. Podle pořadatelů to bude poprvé, co se lidé v Česku budou moci s takovým vystoupením setkat. Koptština vznikla z egyptského jazyka, dnes je jazykem mrtvým a užívá se jen při liturgii koptské pravoslavné a koptské katolické církve.

Emauzský klášter je jedním ze čtyř tuzemských sídel benediktinů, vedle kláštera na Břevnově, v Rajhradě a Broumově. Po zrušení kláštera komunisty v 50. letech část řeholníků odešla do Itálie, budovy dostala Akademie věd a opravovaly se. Při rekonstrukci kostela podle projektu architekta Františka Marii Černého pobořené věže nahradila betonová skořepinová křídla s pozlacenými hroty, jež dnes dominují svému okolí.

Komunita se v Emauzích začala obnovovat po letech nesvobody před 25 lety. Emauzští mniši žili po roce 1990 v Břevnově a Emauzy se začaly postupně rekonstruovat pro jejich působení. Benediktini zajišťují bohoslužby v kostele Panny Marie, sv. Jeronýma a slovanských patronů. V kostele sv. Kosmy a Damiána, který je také v areálu Emauz, se konají bohoslužby řeckokatolické církve.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)