Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Olomouci čtou veřejně Bibli 24 hodin v kuse

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 31. března 2015 7:50
V Olomouci čtou veřejně Bibli 24 hodin v kuse

Bible (ilustrační foto)
Autor: Wikipedia.org / Amandajm / Creative Commons

Olomouc - Boxeři, hokejisté, ale i školáci či senioři se letos zapojili do čtyřiadvacetihodinového čtení bible, které začalo včera vpodvečer v kapli svatého Jeronýma olomoucké radnice. Do úterního podvečera se u bible vystřídá na 240 lidí všech generací, jako první zazněly texty z Matoušova evangelia. Čtecí maraton z bible se v Olomouci pořádá již potřetí. Je součástí kulturního projektu s názvem Paschalia Olomucensia. ČTK to řekl pořadatel Josef Kořenek.

Čtyřiadvacetihodinové čtení bible má své počátky v Římě a velký úspěch mělo v Olomouci již v uplynulých letech. Letos je však podle pořadatelů zájem ještě větší než dřív. "Zájem je velký, jsem velmi rád, je to obohacující pro společenství lidí, které v Olomouci žije. Letos se do čtení zapojilo na 240 zájemců, potěšilo mě přitom, že jde o široké spektrum lidí. Přihlásili se například boxeři z Olomouce, členové olomouckého hokejového klubu či školy. Přihlášeno máme i hodně podnikatelů," uvedl Kořenek.

Čtení bible, které zaštítil olomoucký arcibiskup Jan Graubner s primátorem Antonínem Staňkem, začalo dnes v 17:30. Pro letošní akci připravili pořadatelé ke čtení knihy Nového zákona. Termíny pro zhruba šestiminutová čtení textů byly na stránkách projektu www.paschaliaolomucensia.cz záhy rezervovány. Lidé se přitom nebránili účasti na akci, která se odehrává v komorních prostorách kaple, ani v nočních či brzkých ranních hodinách. "Například jeden ze šéfů velké společnosti se nahlásil na termín 02:30," podotkl pořadatel.

Olomouc je podle organizátorů akce jediným městem, kde se tradice čtyřiadvacetihodinového čtení bible drží již několik let. Pořadatelé jej připravili v souvislosti s přicházejícími velikonočními svátky. Čtení bible je součástí projektu Paschalia Olomucensia. Během něj byla včera také otevřena výstava 60 velkoformátových fotografií s názvem Člověk a víra v Křížové chodbě kostela svatého Michala. Lidé měli také možnost v polovině března zhlédnout divadelní představení Teátru Víti Marčíka nesoucí název Moravské pašije, v polovině dubna na ně ještě čeká v kostele Panny Marie Sněžné koncert kapely Spirituál kvintet.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)