Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Bezák jako plzeňský biskup? Podle Vlka málo pravděpodobné

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 16. dubna 2015 12:27
Bezák jako plzeňský biskup? Podle Vlka málo pravděpodobné

Arcibiskup Róbert Bezák
Autor: Barracudamovie.sk

Praha - Spekulace o tom, že by se bývalý trnavský arcibiskup Róbert Bezák mohl stát plzeňským biskupem, považují tuzemští církevní představitelé za málo pravděpodobné. Bezáka před třemi lety odvolal tehdejší papež Benedikt XVI. Jeho nástupce minulý týden Bezáka přijal a podle dalšího účastníka schůzky, kardinála Miloslava Vlka, papež Bezáka pravděpodobně rehabilituje. Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský dnes na sociální síti uvedl, že by Bezák mohl být budoucím plzeňským biskupem, nebo by mohl odejít do diplomatických služeb.

"Domnívám se, že kauza je před brzkým vyřešením. Mám dojem, že Mons. Bezák se na Slovensko nevrátí. Papež mu dal morální satisfakci a jsem přesvědčen, že mu určí místo vhodné pro biskupa, což bude jeho rehabilitace," řekl Vlk Katolickému týdeníku.

O možnosti působení Bezáka jako plzeňského biskupa také prý slyšel. "Domnívám se, že tato myšlenka je velice nereálná," řekl ČTK. Také kancléř plzeňského biskupství Ján Grajcár tuto spekulaci zná, ale domnívá se, že vychází pouze ze skutečnosti, že papež František poskytl Bezákovi audienci a objevila se naděje na jeho rehabilitaci; v současné době se hledá nástupce biskupa Františka Radkovského, který bude ve funkci do října. "Je to nepravděpodobné i proto, že pokud nejde o misijní země, bývá zvykem, že se biskupem stává kněz z daného regionu," řekl Grajcár ČTK.

Církev Bezákovi údajně vyčítala přítomnost homosexuálních kněží v jeho okolí a jeho postoj k některým církevním věcem. Vatikán prý také s nelibostí hleděl na to, že Bezák často nosil civilní oblečení, čímž prý znevažoval církevní oděv. Oficiálně ale důvody jeho odvolání objasněny nebyly. Sám Bezák hovořil o nedostatcích v účetní evidenci a o nestandardních transakcích arcidiecéze za jeho předchůdce v úřadu Jána Sokola.

Sesazení oblíbeného arcibiskupa, který je na Slovensku považován za výjimku mezi konzervativními duchovními, přijali slovenští věřící s nevolí. V minulosti na protest proti rozhodnutí Vatikánu zorganizovali několik demonstrací.

Kardinál Vlk se v kauze angažoval od začátku a žádal, aby se Vatikán ujal řešení, nakonec požádal o papežovu audienci pro Bezáka. Ta se konala minulý týden a papež poté, co Bezáka vyslechl, řekl, že si věc prostuduje a rozhodne o řešení. O možnosti či úmyslu působit v Plzni ale žádné slovo nepadlo. Bezák vyslovil jména některých zemí, kde působí redemptoristé, k nimž sám patří, ale Česko mezi nimi nebylo, uvedl Vlk.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)