Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Duka byl dnes znovu zvolen předsedou České biskupské konference

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 21. dubna 2015 21:47
Duka byl dnes znovu zvolen předsedou České biskupské konference

Biskupské heslo Dominika Duky: „V Duchu pravdy“
Autor: Christnet.cz / Vít Luštinec

Praha - Kardinál Dominik Duka byl dnes zvolen pro druhé pětileté funkční období předsedou České biskupské konference (ČBK) a olomoucký arcibiskup Jan Graubner jejím místopředsedou. Informovali o tom zástupci ČBK na tiskové konferenci. Nové vedení bylo zvoleno plenárním zasedáním ČBK, které také mělo na programu jednání s Asociací soukromých zemědělců o využití restituovaných pozemků.

Duka řekl, že přejímání nemovitého majetku, jako jsou půda a lesy, přivádí církev ke spolupráci s těmi, kteří na půdě pracují. "Uvědomujeme si, že náš venkov, který je z převážné části vylidněný, často i devastovaný, potřebuje tuto spolupráci, abychom se my, jako církev, postavili zodpovědně, ale také s určitým novým elánem k vytváření nového prostředí, aby se i na venkov vrátil duchovní rozměr," uvedl.

Duka dodal, že se dnes setkali biskupové, generální vikáři a ekonomové diecézí, tedy lidé kompetentní v otázkách navracení majetku. Jednalo se o cestách navázání přímého kontaktu s jednotlivými diecézemi a přes ně pak s jednotlivými farnostmi.

Graubner hovořil o transparentní správy majetku. V této souvislosti uvedl, že ve farnostech se vše musí nejprve projednat s místní ekonomickou radou farnosti a pak všechny větší věci musí schválit biskupství. "Aby byly vůbec smlouvy platné, tak razítko biskupství potřebuje, takže tady není vůbec prostor pro to, aby někdo si dělal nějaké soukromé podniky, které nebudou řádně v evidenci," řekl.

Za loňský rok stát vydal v restitucích 23.639 pozemků z požadovaných 112.000. Církvím se vrátilo 403 staveb a 4426 položek movitého majetku. V roce 2013, kdy od ledna začal platit zákon o majetkovém vyrovnání, bylo církvím vráceno 119 pozemků, pět staveb a dva kusy movitého majetku.

Dnešní jednání ČBK se konalo v den, kdy do sídla Arcibiskupství pražského před 25 lety vstoupil papež Jan Pavel II. Byla to jeho vůbec první návštěva v Česku.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)