Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Duka v sobotu vysvětí nového českobudějovického biskupa Kročila

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 10. června 2015 13:24
Duka v sobotu vysvětí nového českobudějovického biskupa Kročila

Nově jmenovaný českobudějovický biskup Vlastimil Kročil
Autor: Českobudějovická diecéze

České Budějovice - Kardinál Dominik Duka v sobotu vysvětí českobudějovického biskupa Vlastimila Kročila. Kročila v březnu jmenoval papež František do funkce jako nástupce Jiřího Paďoura. Svěcení biskupa, které výrazně omezí provoz v centru města, se v Českých Budějovicích uskuteční po 25 letech. Naposledy tento obřad jihočeská metropole zažila v roce 1990 u příležitosti svěcení Miloslava Vlka. Následující dva biskupové přišli do Českých Budějovic již vysvěceni. Novinářům to dnes oznámili zástupci českobudějovické diecéze a magistrátu.

"Je to mimořádná událost, které se bude účastnit řada významných hostů," uvedl generální vikář českobudějovické diecéze Adolf Pintíř. Sobotní obřad se uskuteční v 09:30 v katedrále sv. Mikuláše. Kromě hostů z církevních kruhů dorazí mimo jiné i zástupce kanceláře prezidenta. "Podle mých informací by to měl být ředitel protokolu Jindřich Forejt," uvedl Pintíř.

Vedení diecéze očekává, že svěcení přitáhne i velký zájem veřejnosti. Kapacita katedrály sv. Mikuláše je 500 lidí, ale lze očekávat, že se všichni zájemci dovnitř nedostanou. "Celý obřad proto bude přenášen i na dvou velkoplošných obrazovkách, které umístíme před katedrálu," řekl Pintíř.

Svěcení také výrazně omezí provoz v centru města, což platí zejména pro sobotní dopoledne. Uzavřené budou od 07:00 do 14:00 části ulic Biskupská, Radniční, Česká, U Černé věže, Kanovnická a náměstí Přemysla Otakara II. Na celou sobotu se také sníží možnosti parkování ve městě. Místa na náměstí Přemysla Otakara II. budou pro veřejnost uzavřena. "Využijí je hosté svěcení. Pouze strana náměstí souběžná s radnicí bude volná pro účastníky svateb a pro ty, kteří mají oprávnění tam parkovat," řekl náměstek českobudějovického primátora Jaromír Talíř (KDU-ČSL).

Kročil nahradil ve funkci biskupa Jiřího Paďoura, jenž na svou pozici rezignoval v březnu 2014. Poté rok vedl diecézi vikář Adolf Pintíř. Nový biskup pochází z křesťanské rodiny. V 80. letech emigroval, když nebyl přijat do kněžského semináře v Litoměřicích, kam se třikrát hlásil. Teologii pak studoval v Římě a kněžské svěcení přijal 16. července 1994 v katedrále sv. Mikuláše v Českých Budějovicích.

Českobudějovická diecéze byla založena roku 1785 a je jednou z osmi v České republice. Podle výsledků posledního sčítání lidu se v této diecézi hlásí ke katolické víře zhruba 237.000 ze 743.000 obyvatel.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)