Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Plzeňská diecéze zatím nezná jméno nástupce biskupa Radkovského

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 2. října 2015 12:30
Plzeňská diecéze zatím nezná jméno nástupce biskupa Radkovského

Ilustrační foto: biskup Tomáš Holub na tříkrálové koledě
Autor: facebookový profil Plzeňské charity

Plzeň - Plzeňská diecéze zatím neví, kdo v jejím čele nahradí dosavadního biskupa Františka Radkovského, který je biskupem od vzniku diecéze v roce 1993. Když loni 3. října oslavil 75. narozeniny, na funkci rezignoval. Podle kodexu církevního práva má každý biskup římskokatolické církve povinnost při dovršení tohoto věku zaslat svou abdikaci papeži. Papež Radkovského nechal ještě rok ve funkci. Kdy bude jmenovaný jeho nástupce, zatím není známé, řekl dnes ČTK mluvčí biskupství Ján Grajcár.

"Není to striktní, že by musel být nový biskup jmenován přesně za rok. Očekáváme, že v průběhu října nebo listopadu se jeho jméno dozvíme," řekl mluvčí.

Radkovský loni abdikační dopis odeslal k rukám papeže Františka prostřednictvím apoštolského nuncia v ČR. Jmenování nového diecézního biskupa může trvat rok i několik let, uvedlo tehdy biskupství. Radkovský zároveň oznámil, že po nástupu nového biskupa by chtěl sloužit v některé z farností plzeňské diecéze.

Po přijetí abdikace papežem začalo hledání nástupce. "Hledání nového diecézního biskupa začne dotazováním u biskupů a kněží v celé ČR na ideálního kandidáta. Apoštolský nuncius pak vybere tři jména a rozešle je s podrobným dotazníkem biskupům a kněžím. Z jejich odpovědí pak vypracuje profily kandidátů a předá je papeži, který spolu se svými poradními orgány rozhodne o novém plzeňském biskupovi," uvedl loni Radkovský.

I když Plzeňský kraj je podle výsledků sčítání obyvatel jeden z regionů s nejmenším podílem lidí hlásících se k víře, absolvent Matematicko-fyzikální fakulty UK Radkovský je v kraji uznávaná osobnost. Získal řadu ocenění, mimo jiné je ve Dvoraně slávy významných osobností Plzeňského kraje, dostal také čestné občanství Plzně.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)