Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Nové zvony připomenou bitvu na Bílé Hoře

Domácí zpravodajství / kir / ČBK / redakce / 5. listopadu 2015 10:08
Nové zvony připomenou bitvu na Bílé Hoře

Kostel Panny Marie Vítězné na Bílé hoře
Autor: Wikipedia.org / Miaow Miaow / Creative Commons

Praha - V neděli 8. listopadu se v poutním areálu Panny Marie Vítězné na  Bílé hoře koná ekumenická bohoslužba připomínající bitvu na Bílé Hoře. Akce začíná u sokolské mohyly v 17.00 hodin krátkou meditací. Na závěr při promluvě kardinála Miloslava Vlka u hrobu padlých zazní dva nově odlité zvony.

Nevelká bitva na Bílé Hoře kontrastuje s obrovskými důsledky, které měla pro dějiny Českých zemí. Podle francouzského historika Oliviera Chalina, autora knihy Bílá Hora, tato bitva „rozděluje české dějiny ve dví“. V paměti Čechů je počátkem „doby temna“ a romantické představy o porážce národa, který čekal několik staletí na to, až bude moci opět zvednout hlavu. Ekumenická modlitba pořádaná každoročně poblíž hrobu, v němž leží „vítězové“ i „poražení“, tedy vojáci obou stran konfliktu, se snaží tuto rozpolcenost zacelit. Klade si symbolickou otázku, zda může to, co kdysi rozdělovat, dnes opět spojovat.

„Letos neplánujeme žádnou uměleckou intervenci. Důraz klademe na společnou modlitbu a Slovo Písma. Důležitým symbolem bude 42 úderů na nové zvony, které připomenou 42 padlých pohřbených v hrobě nacházejícím se v poutním areálu Panny Marie Vítězné,“ přibližuje nedělní slavnost sestra Petra z komunity Venio, benediktinského společenství, které vzniklo v Mnichově na počátku 20. století.

Krátkou meditaci kajícího žalmu přednese husitská farářka Sandra Silná a zazní zpěv písní Taize. Účast kromě dalších přislíbila také starostka Prahy 17 Jitka Synková. Po promluvě synodního seniora Českobratrské církve evangelické Joela Rumla se lidé vydají za zvuku kostelního zvonu, četby evangelia a zpěvu scholy Jiřího Hodiny k poutnímu areálu. Až procesí dorazí k hrobu padlých vojáků, zazní zvony na památku pohřbených vojáků. Následnou modlitbu za padlé povede emeritní arcibiskup pražský kardinál Miloslav Vlk.

Nové zvony budou požehnány již ranní bohoslužbě. Vetší dvaapadesátikilový zvon Benedikt/Scholastika a menší třiadvacetikilový zvon Vintíř/Anastáz budou prozatím vystaveny v ambitu poblíž hrobu padlých vojáků. Ve zvonici bude znít třetí zvon nazvaný Maria z dílny Arnošta Diepolda z roku 1813.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 93)