Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zemřel emeritní českobudějovický biskup Jiří Paďour

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 11. prosince 2015 13:08
Zemřel emeritní českobudějovický biskup Jiří Paďour

Biskup Jiří Paďour v roce 2011
Autor: Wikimedia Commons / Vít Luštinec

Prachatice - Dnes v hospici sv. Jana Nepomuka Neumanna v Prachaticích po krátké nemoci zemřel emeritní českobudějovický biskup Jiří Paďour, informují o tom oficiální stránky českobudějovické diecéze.

Paďour byl členem kapucínského řádu a od roku 2002 sídelním českobudějovickým biskupem. V říjnu 2013 s ohledem na svůj zdravotní stav nabídl rezignaci na svůj úřad. Papež ji 1. března 2014 přijal. Letos v březnu jeho nástupcem jmenoval Vlastimila Kročila.

Poslední rozloučení s biskupem se podle jeho sekretáře Pavla Ambrože uskuteční v sobotu 19. prosince od 10:00 v českobudějovické katedrále svatého Mikuláše.

 

Student herectví, kněz bez státního souhlasu

Jiří Paďour se narodil 4. dubna 1943 ve Vraclavi na Ústeckoorlicku. Po maturitě na jedenáctiletce nemohl pro třídní původ studovat vysokou školu, proto se vyučil mechanikem počítacích strojů a poté studoval herectví na Divadelní akademii múzických umění v Praze. V letech 1963-67 působil v Divadle Na zábradlí a 1969-70 v Divadle Za branou.

V roce 1970 začal studovat na Bohoslovecké fakultě v Litoměřicích. Kněžské svěcení mu bylo uděleno 21. června 1975 v Praze, poté do r. 1977 působil v duchovní správě v Mariánských Lázních a v okolních farnostech. V roce 1977 mu byl odňat státní souhlas k výkonu kněžské služby. V letech 1978-79 byl neoficiálním sekretářem pražského arcibiskupa kardinála Františka Tomáška, ale po odmítnutí spolupráce se Státní bezpečností musel ze sekretariátu odejít. V následujících letech pracoval v civilních povoláních jako topič, uklízeč apod. a tajně působil jako kněz. Od 1986, kdy mu byl vrácen státní souhlas, do r. 1992 působil v duchovní správě v Praze a okolí.


Kapucínem a biskupem

Roku 1978 vstoupil tajně do kapucínského řádu, r. 1983 složil věčné řeholní sliby. Po revoluci 1989 byl v roce 1991 zvolen provinciálem obnovené Českomoravské provincie kapucínského řádu a znovu zvolen v roce 1994.

3. prosince 1996 byl papežem Janem Pavlem II. jmenován pražským pomocným biskupem a titulárním biskupem ausuccurénským. Biskupské svěcení přijal 11. ledna 1997 z rukou pražského arcibiskupa kardinála Miloslava Vlka ve svatovítské katedrále v Praze. 23. února 2001 byl jmenován biskupem - koadjutorem českobudějovické diecéze. 25. září 2002 se stal dvanáctým sídelním biskupem českobudějovickým.

V České biskupské konferenci působil jako delegát pro pastoraci mládeže a pro zasvěcený život.

 

Duka: Život biskupa Paďoura je svědectvím o věrnosti rodné zemi a církvi

"Ve výroční den takzvaného Číhošťského zázraku, který je spojován s protestem proti násilné kolektivizaci, zemřel kněz, kapucín, bývalý provinciál, světící biskup pražský a emeritní biskup českobudějovický, syn váženého starobylého selského rodu, syn rodiny pana doktora Václava Paďoura, která byla připravena o veškerý majetek a v 50. letech perzekvována. Osobní i kněžský život biskupa Jiřího Paďoura je svědectvím o věrnosti rodné zemi a církvi, které zasvětil celý svůj život," napsal k úmrtí pražský arcibiskup Dominik Duka.

"Vážil jsem si na něm opravdovosti a že měl smysl pro humor," řekl biskup Václav Malý. Podle něj v Paďourovi zůstala jeho původní profese, herectví, které v 60. letech studoval na Divadelní akademii múzických umění, a mrzí ho, že se "už asi nikdy nezasměje v rámci své služby jako s ním". Je ale rád, že se ním mohl setkat dva dny před smrtí.

Starší rozhovor magazínu Christnet.cz s biskupem Jiřím Paďourem najdete zde

Druhý díl rozhovoru

 


Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 131)