Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Bagdádský biskup doufá po Ramádí v brzké vysvobození Mosulu

Ze světa / vlu / ČTK / 1. ledna 2016 20:53
Bagdádský biskup doufá po Ramádí v brzké vysvobození Mosulu

Chaldejský pomocný biskup Bagdádu Šlemon Vardúní
Autor: Vedereoltre.net

Bagdád - Chaldejský pomocný biskup Bagdádu Šlemon Vardúní vyjádřil naději, že po pondělním vysvobození iráckého města Ramádí iráckými ozbrojenými složkami z rukou bojovníků radikálního Daeš dojde brzy i na největší severoirácké město Mosul. Informoval o tom vatikánský rozhlas.

"Stejně jako všichni Iráčané doufáme v brzké osvobození Mosulu a Planiny Ninive, které dovolí mnoha křesťanům, muslimům i menšinovým skupinám návrat do svých domovů," řekl biskup poté, co irácké ozbrojené síly dobyly město Ramádí. Toto strategicky významné město na řece Eufratu okupovaly od letošního května oddíly Daeš.

Biskup Šlemon Vardúní zdůraznil, že Irák potřebuje pokoj, spravedlnost a úctu k právu. Zároveň vybídl k zamyšlení nad tím, jak je možné, že islamisté dobyli tak významné město velmi rychle, zatímco armáda potřebovala k jeho osvobození řadu měsíců. Podle iráckého biskupa je tomu tak kvůli "mnoha Jidášům", připraveným zaprodat se pro politické či materiální zájmy nebo z náboženského fanatismu.

"Jak je možné, aby se něco takového dělo v tak bohaté a silné zemi, jako je Irák?" podotkl katolický biskup z Bagdádu. "Jedině bude-li země postupovat jednotně, může zvítězit nad nepřáteli a zrádci. Musíme usilovat o jednotu a loajálnost," upozornil.

"Západ a arabský svět, ve kterém povstal tento šokující fanatismus, se musí začít zabývat lidským dobrem a angažovat se tímto směrem," řekl rovněž Vardúní.

Irácký premiér Hajdar Abádí po úterní návštěvě Ramádí potvrdil, že teď je na řadě Mosul, druhé největší irácké město, které je v rukou islamistů od loňského června. Připustil ale, že jeho dobývání bude extrémně náročné.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)