Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Věříci při svěcení biskupa Konzbula zaplnili katedrálu i okolí

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 29. června 2016 16:17
Věříci při svěcení biskupa Konzbula zaplnili katedrálu i okolí

Pomocný brněnský biskup Jan Konzbul
Autor: Cirkev.cz / Martina Jandlová

Brno - Katedrálu svatých Petra a Pavla v Brně i přilehlé prostranství zaplnily dnes odpoledne stovky věřících při svěcení nového pomocného biskupa Pavla Konzbula. Kdo se nedostal dovnitř, sledoval mši na velkoplošném plátně u Propité věže. Pořadatelé zásobili věřící na ostrém slunci vodou.

Jde o druhé biskupské svěcení v Česku v krátké době. Před dvěma měsící se ujal úřadu plzeňského biskupa Tomáš Holub. Do Brna dnes zavítali církevní hodnostáři včetně kardinála Dominika Duky a olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera. Celkem se zúčastnilo 18 biskupů a přes 260 kněží, uvedla mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová.

Padesátiletý Konzbul v Brně nahradil Petra Esterku, jehož rezignaci papež přijal na konci roku 2013. Jeho úlohou bude pomáhat biskupovi Vojtěchu Cikrlemu. Jako diecézní biskup na něj může delegovat podle vlastního uvážení některé pravomoci.

Jako své biskupské heslo si Konzbul zvolil Via, veritas, vita, tedy Cesta, pravda, život. "Právě tato tři slova, poukazující na následování Vykupitele, vnímám jako program své osobní služby v církvi," uvedl Konzbul. V jeho erbu je meč, symbol svatého Pavla, biskupova osobního patrona.

Konzbulova cesta k církevní službě nebyla přímá. Vystudoval Vysoké učení technické a pracoval v Ústavu přístrojové techniky Akademie věd ČR. V roce 2003 přijal kněžské svěcení, poté působil Letovicích, Boskovicích a Hustopečích u Brna. V roce 2013 se stal farářem v katedrále na Petrově.

Biskup se na svého pomocníka těší. "Vážím si ho pro jeho systematičnost, spolehlivost, široký společenský rozhled a pro řadu dalších vlastností, kterými přispívá k životu církevního společenství," řekl už dříve Cikrle.

Biskupské svěcení má pevná pravidla. "Udělovatelem svěcení může být pouze biskup, který k sobě přibere nejméně dva jiné biskupy jako spolusvětitele. Také ten, kdo má být vysvěcen, je k obřadu doprovázen dvěma kněžími," popsal na webu biskupství Petr Vrbacký, spirituál teologického konviktu v Olomouci.

Svěcení smí být uděleno pouze s písemným pověřením od papeže. Nejdůležitějším okamžikem je vkládání rukou světitele i všech dalších přítomných biskupů a konsekrační modlitba, při níž drží dva jáhnové nad hlavou svěcence rozevřený evangeliář. V závěru obřadu pak světitel předá nově vysvěcenému biskupovi evangeliář a insignie jeho služby - prsten, mitru a berlu.

Dnes se po předání rozlehl katedrálou několikaminutový spontánní potlesk. Při zpěvu chvalozpěvu Te Deum pak Konzbul prošel katedrálou i areálem kolem ní, aby přítomným udělil své první biskupské požehnání.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)