Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Poutníci z Olomouce na kolech dorazili do Říma, čeká je audience

Kraje: Olomoucký / juml / ČTK / 10. srpna 2016 7:30
Poutníci z Olomouce na kolech dorazili do Říma, čeká je audience

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Olomouc - Cyklistický peloton, který vyjel před 21 dny z Olomouce na 1500 kilometrů dlouhou pouť do Říma, dorazil v pondělí odpoledne do cíle. Netradiční poutníci v cyklistických dresech mířící k papeži Františkovi na audienci mají za sebou náročné přejezdy alpských sedel, ale i desítky kilometrů šlapání v dešti. Audience je naplánována na středu. O své pouti informovali účastníci akce své příznivce podrobně na sociálních sítích.

Cílem cesty je upozornit společnost na náročné postavení rodin starajících se o těžce postižené děti. Dívka, kvůli které byla cesta podniknuta, se však setkání kvůli svému zdravotnímu stavu nezúčastní.

Cyklisté vjeli z Olomouce na cestu dlouhou zhruba 1500 kilometrů 20. července. Přes Brno a Znojmo zamířili do Lince, v Alpách museli pokořit několik horských sedel, z nichž nejvyšší se nacházelo ve výšce přes 2300 metrů. Cyklisté poté pokračovali přes Villach a Benátky do Říma. "Od Orvieta jsme jeli ve čtyřech a po necelých 1500 km jsme v pondělí odpoledne dosáhli Říma. Cílové foto u cedule se nekonalo, protože tam žádná nebyla," vzkázal na sociální síti svým fanouškům organizátor akce a otec postižené Lucie Vlastimil Blaťák.

V několika etapách ujeli sportovci za den až stokilometrové vzdálenosti, v Rakousku odolávali dešťům, kdy zvládli jet i 55 kilometrů v lijáku.

Cílem cesty je audience u papeže Františka, i proto měla jejich pouť název Tour de Franz (Cesta k Františkovi). Vzácného přijetí docílili rodiče těžce postižené pětileté Lucie, kteří chtějí touto cestou upozornit na potřeby a potíže rodin neurologicky nemocných dětí jak po stránce zdravotní, tak i sociální a finanční. Poutí chtějí vyzvat ke změně sociálního systému. "Jedeme k papeži, protože po nákupu všech pojišťovnou neproplácených pomůcek nemáme co jíst," vzkázal v jednom ze svých příspěvků Blaťák. Původně měla dcera doletět za poutníky, nakonec se ji s ohledem na její aktuální zdravotní stav přepravit nepodaří, doplnil.

Lucie, kvůli níž se cesta podniká, se v porodnici Fakultní nemocnice v Olomouci narodila v říjnu 2010 s poškozeným mozkem. Podle rodičů za její stav může špatně vedený porod. Spor mezi rodiči a nemocnicí otevřel loni olomoucký soud, ale zatím se závěru nedobral. Případ odročil loni v dubnu kvůli vypracování revizního posudku, nové jednání dosud nebylo nařízeno.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)