Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Reformační kamion vyrazil napříč Evropou, dorazí i do Prahy

Domácí zpravodajství / / čce / 1. listopadu 2016 17:27
Reformační kamion vyrazil napříč Evropou, dorazí i do Prahy

Martin Luther na obraze Lucase Cranacha st. z roku 1529
Autor: Wikipedia.org / Carol Gerten-Jackson / Creative Commons

Praha - Již pozítří vyjíždí symbolicky ze švýcarské Ženevy tzv. reformační kamion, který má na své cestě po evropských městech připomenout 500. výročí zveřejnění Lutherových tezí, které se považuje za oficiální počátek reformace. Reformační kamion do konce května navštíví celkem 67 míst v 19 státech, aby své putování zakončil symbolicky ve Wittenbergu, kolébce reformace.

Jedinou českou zastávkou na trase reformačního kamionu se stala Praha, dorazí sem 21. listopadu, a to z Vídně. Bude parkovat na náměstí Jana Palacha před budovou Rudolfina. Přivitání kamionu proběhne v šest hodin večer. Vystoupí zde synodní senior Českobratrské církve evangelické Daniel Ženatý, ale také zástupci německých církví, které projekt reformačního kamionu připravují.

Odpoledne 22. listopadu bude patřit programu pro školy, při němž žáci budou moci zažít reformaci všemi smysly. Ochutnají oblíbené jídlo Martina Luthera, zahrají si na dobové hudební nástroje nebo si vyzkoušejí módu 16. století.

Po celou dobu pražské zastávky kamionu bude také možno zhlédnout krátké filmy ze všech míst jeho filmy, a to včetně tříminutového filmu o Praze a české reformaci, Janu Husovi či Jeronýmu Pražském.

V blízkosti kamionu bude stát stan, v němž bude k dispozici drobné občestvení. Odpoledne v něm také proběhne beseda s historičkou umění Milenou Bartlovou (v 15:30) a Margot Kaßmann, vyslankyní Rady Evangelické církve v Německu pro výročí v roce 2017 (v 16:30). Před šestou hodinou večerní proběhne závěrečné požehnání a odjezd kamionu z Prahy do Osnabrücku. Úterní večer v Praze zakončí program na německé ambasádě.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 96)