Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Brněnský biskup, pražský arcibiskup i s řadou pomocníků poobědvali s lidmi na okraji společnosti

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, red. / 25. prosince 2016 22:12
Brněnský biskup, pražský arcibiskup i s řadou pomocníků poobědvali s lidmi na okraji společnosti

Ilustrační foto: oběd ve starokřesťanské bazilice v Římě
Autor: archiv magazínu Christnet

Brno, Praha - Brněnský biskup Vojtěch Cikrle dnes poobědval s romskými rodinami, o něž se stará církevní komunita Sant ́ Egidio. Setkali se v restauraci Živá voda pod Petrovem. Smyslem setkání bylo společně oslavit Vánoce a budovat vztahy mezi Romy a neromskou společností, řekla ČTK Iveta Jalová z komunity Sant ́ Egidio. Setkání se zúčastnilo 50 romských dětí, k tomu přišlo deset dospělých. K obědu byl hovězí vývar, jako hlavní jídlo přírodní kuřecí řízek a hranolky.

Brněnský biskup se podobných setkání účastní více než deset let. Setkává se se starými a nemocnými lidmi nebo s lidmi bez domova. Mezi Romy zavítal podruhé.

"Letošní Hod Boží vánoční jsem prožil s romskou komunitou. Chtěl bych nejen je, ale každého, kdo nemá domov, kdo je sám a cítí se zapomenut a opuštěn, povzbudit a potěšit. A ujistit ho, že je milován, že ho má Bůh rád a že se o něho stará třeba i prostřednictvím lidí, kteří jsou napojeni na komunitu Sant ́ Egidio, kteří v něm skrze víru v Ježíše Krista vidí svého bratra, svou sestru a kteří jím nepohrdají," uvedl Cikrle.

Podle Jalové bylo dnešní setkání především o budování vztahu mezi romskou a neromskou komunitou. Romové podle ní cítí, že nejsou přijati většinovou společností, cítí se vyloučení. Církevní představitelé se setkávají s lidmi na okraji společnosti už tradičně. V pondělí pomocný brněnský biskup Pavel Konzbul na stejném místě a pak i na faře u sv. Jakuba poobědvá s lidmi bez domova a se starými lidmi z Domu pokojného stáří na Kamenné ulici v Brně.

Svátěční oběd uspořádali na Boží hod i v Arcibiskupském paláci v Praze

Komunita Sant ́Egidio uspořádala na Boží hod vánoční podobný oběd také v Praze. Oběd v Arcibiskupském paláci pro více než tři stovky pozvaných uspořádali letos již posedmnácté. Mezi hosty byli bezdomovci, senioři, uprchlíci a postižení nebo osamělí lidé. Akce se uskutečnila také v refektáři Katolické teologické fakulty v Dejvicích.

Přípitek červeným vínem "ke slávě narození božího syna, Ježíše Krista" pronesl pražský arcibiskup Dominik Duka. "Přeji vám, abyste si odnesli náladu vánočního klidu, a pokud je to možné, abyste nalezli cestu, která by vám vrátila věci, které vám byly odepřeny," uvedl.

Tradičně se podávala polévka s játrovými knedlíčky, svíčková nebo pečená kachna se zelím a knedlíkem. Jako dezert bylo vánoční cukroví a ovoce. Pro každého hosta byl připraven vánoční balíček s dekou, šálou, teplými ponožkami či hygienickými potřebami. O pozvaných 350 lidí se starala stovka dobrovolníků. Někteří dobrovolníci servírovali a jiní usedli za slavnostně prostřený stůl spolu s hosty.

Komunita Sanť Egidio pomáhá tisícům potřebných po celém světě 

 Na celém světě se dnes na pozvání komunity Sant ́Egidio sešlo ke společnému obědu přibližně 240.000 lidí. Reportáž o obědě v římské bazilice, kde tato tradice před mnoha lety započala, byla publikována i v magazínu Christnet. Stejně tak několik článků o činnosti této ekumenicky a charitativně orientované komunity. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)