Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež poprosil za odpuštění kvůli chování církve při rwandské genocidě

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 20. března 2017 19:41
Papež poprosil za odpuštění kvůli chování církve při rwandské genocidě

papež František
Autor: Wikipedia.org / Benhur Arcayan

Vatikán - Papež František dnes prosil o odpuštění za "hříchy a nedostatky církve a jejích členů" během genocidy ve Rwandě z roku 1994. V komuniké o tom informoval Svatý stolec po papežově schůzce s rwandským prezidentem Paulem Kagamem.

Hlava římskokatolické církve připustila, že sama církev nesla vinu, stejně jako někteří katoličtí kněží a jeptišky. "Podlehli nenávisti a násilí a zpronevěřili se tak vlastní evangelické misi" tím, že se podíleli na genocidě, řekl papež.

Během rwandské genocidy radikální Hutuové za pouhých 100 dní od dubna do července 1994 zmasakrovali na 800.000 menšinových Tutsiů a také desetitisíce umírněných Hutuů. Podle svědků, kteří tehdejší hrůzy přežili, se na zabíjení podíleli i někteří kněží nebo jeptišky a mnohé oběti přišly o život v kostelích, kde přitom hledaly útočiště.

Papež podle agentury AP vyjádřil přání, aby uznání chyb z tohoto období, které "bohužel znetvořilo tvář církve", přispělo k obnovení důvěry a zajištění míru.

Rwandská vláda dlouho naléhala na římskokatolickou církev, aby se omluvila za spoluúčast svých členů na genocidě, čemuž se ale Vatikán doposud bránil. Tehdejší papež Jan Pavel II. v roce 1996 dokonce projevil názor, že církev nemůže přijímat odpovědnost za selhání jednotlivců, byť jde o její příslušníky. O čtyři roky později se nicméně všeobecně omluvil za mnohé hříchy a zločiny spáchané v dvoutisícileté historii křesťanství.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)