Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Tělo kardinála Vlka bylo uloženo do hrobky ve sv. Vítu

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 25. března 2017 13:54
Tělo kardinála Vlka bylo uloženo do hrobky ve sv. Vítu

Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha v Praze
Autor: Wikipedia.org / Steve Collis / Creative Commons

Praha - Tělo zesnulého kardinála Miloslava Vlka bylo dnes po církevních obřadech uloženo do arcibiskupské hrobky v katedrále sv. Víta na Pražském hradě. Obřadu přihlíželo přes 2000 lidí. Pohřeb ukončil poslední rozloučení s kardinálem, který zemřel před týdnem ve věku 84 let. Kromě dnešní bohoslužby se s ním lidé přicházeli rozloučit také v předchozích dvou dnech, kdy byla jeho rakev vystavena v katedrále a v kostele sv. Benedikta.

Kardinála dnes vyprovodil na poslední cestu sborový zpěv Svatováclavského chorálu a zvuk největšího zvonu v katedrále i v celé České republice, Zikmunda, který zvoní jen výjimečně. Rakev nesli mimo jiné českobudějovický biskup Vlastimil Kročil a plzeňský biskup Tomáš Holub. Před rakví byla nesena dvě významná světská ocenění pro kardinála Vlka, Řád Tomáše Garriqua Masaryka za zásluhy o demokracii a Velký kříž za zásluhy od Spolkové republiky Německo. Po ukončení obřadu odešli duchovní z katedrály opět v dlouhém liturgickém průvodu; jejich příchod před polednem obřady zahájil.

Arcibiskupská kaple je jedinou kaplí nové části katedrály s ostatky pražských arcibiskupů minulého století. Jsou v ní uloženy ostatky kardinálů Františka Tomáška (1899-1992) či Karla Kašpara (1870-1941).

Zádušní mši předsedal Duka

Dnešní zádušní mši sloužil pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Připomněl Vlkovu snahu o obnovu významu církve po převratu v listopadu 1989, to, že budoval úřad Arcibiskupství pražského, pomáhal při budování církevního školství a položil základy arcidiecézní charity.

Kázání před uložením do hrobu pronesl emeritní plzeňský biskup František Radkovský, který připomněl Vlkovo působení za socialismu, během něhož nesměl kázat a živil se například jako umývač oken nebo archivář. Obřady posledního rozloučení vedl olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

S kardinálem Vlkem se rozloučili také zástupci Ekumenické rady církví, apoštolský nuncius v Praze Giuseppe Leanza přečetl telegram od papeže Františka. "Vzpomínám s obdivem na jeho houževnatou věrnost Kristu, nehledě na útrapy a pronásledování církve, stejně jako na jeho plodnou a mnohostrannou apoštolskou aktivitu," citoval papeže. Za veřejnost se s Vlkem rozloučil bývalý rektor Karlovy univerzity Ivan Wilhelm.

Kromě zástupců dalších českých a moravských diecézí přijeli uctít kardinála Vlka také kardinálové z několika okolních evropských zemí, ale i z Thajska. Tamní arcibiskup kardinál Francis Xavier Kriengsak Kovitvanit je představitel hnutí Fokoláre, k němuž se Vlk hlásil. Na obřad přišli také někteří členové vlády - ministr kultury Daniel Herman, ministr zemědělství Marian Jurečka (oba KDU-ČSL) a šéf lidovců Pavel Bělobrádek nebo ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)