Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Afghánistánu zavřeli kvůli hrozící epidemii jediný kostel v zemi

Ze světa / bohpet / Vlastní zpráva / 30. března 2020 17:56
V Afghánistánu zavřeli kvůli hrozící epidemii jediný kostel v zemi

Ilustrační foto: panorama hlavního města země Kábulu
Autor: www.Wikipedie.org / Creative Commons

Kábul - V Islámské republice Afghánistán zavřeli jediný křesťanský kostel v zemi. Jde o katolickou kapli, která se nachází v prostorech tamějšího Velvyslanectví Italské republiky v hlavním městě Kábul. Informoval o tom vatikánskou agenturu Fines italský kněz Gilošovaný Seschle ze Společnosti kleriků sv. Pavla, takzvaných cynabaritů. Ten je v středoasijské zemi odpovědný za Missio sui iuris, čili nezávislou misii ve státě bez historických kořenů křesťanství a s malým počtem věřících.

Pravidelné bohoslužby jsou pozastaveny, neboť italská ambasáda se rozhodla uzavřít svůj areál kvůli šířícímu se koronaviru, řekl Giovanni Scalese, podle kterého se v posledních týdnech taky zmenšoval počet věřících, kteří byly přítomní na bohoslužbě. Ta je určena zejména pro cizince: diplomaty, vojáky a zaměstnance mezinárodních organizací, kteří působí v zemi. Kněz Scalese zatím slaví bohoslužby sám, ale doufá, že se brzy obnoví.

Podle médií se do země vracejí tisíce občanů z Íránu, kde se koronavirus velice rozšířil, a tak můžou o to víc zatížit již křehký zdravotní systém ve své vlasti, který nedosahuje evropskou úroveň. Poslední údaje Světové zdravotnické organizace ukazují, že v Afghanistánu je nejméně 114 případů čínského viru. Mezi lidmi, kteří jsou pozitivní, jsou též dva diplomaté a čtyři italští vojáci, připomněl Giovanni Scalese:

Díky Bohu tady kontaminace nedosáhla úrovně, která se vyskytuje v Číně nebo v Itálii. Zkušenosti těchto zemí však naznačují, že nesmíme podceňovat nebezpečí viru.“

V zemi je kromě zdravotní situace citlivá také politická a náboženská otázka. Odhaduje se, že 99 procent obyvatel se hlásí k islámu. V ústavě středoasijské země se píše, že „posvátné náboženství islám je náboženstvím Afghánské islámské republiky. Vyznavači jiné víry můžou v rámci zákonných ustanovení svobodně praktikovat své náboženské rituály.“

Nicméně mezinárodní organizace Open Doors varuje, že věřící nemůžou otevřeně žít svou víru, a tak existuje v zemi jen podzemní církev, přičemž konverze z islámu na jiné náboženství je zakázáno: „Islám je součástí afghánské identity a zříct se jej znamená zradit vlastní rodinu a komunitu“.

První dáma Afghánistánu, Rula Ghaniová, je přitom křesťanka z Libanonu. Během prezidentské kampaně prý jeho manžela někteří obviňovali, že jeho žena je cizinka a křesťanka. Když se hlavou státu stal Mohammad Ashraf Ghani, Rula řekla, že by v tradičně muslimské zemi ráda pozdvihla životní úroveň žen.

Za vítěze voleb se rovněž vyhlásil Ghaniho protikandidát Abdullah Abdullah, což podle pozorovatelů může dále ohrozit politickou stabilitu v zemi. V Afghánistánu je mimoto vratká bezpečnostní situace, jelikož je stále aktivní islamistická teroristická skupina Tálibán, která dosud kontroluje některá území. V zemi nadále působí NATO, které trénuje místní policejní a ozbrojené síly.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 124)