Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Škoda po požáru kostela v Chlumu u Třeboně přesáhne odhad, oheň poškodil varhany

Kraje: Jihočeský / / ČTK / 28. března 2024 7:25
Škoda po požáru kostela v Chlumu u Třeboně přesáhne odhad, oheň poškodil varhany

Kostel Nanebevzetí Panny Marie, Chlum u Třeboně
Autor: Wikipedie.org / Harolde / Creative Commons

Chlum u Třeboně (Jindřichohradecko) - Škoda po pondělním požáru kostela v Chlumu u Třeboně na Jindřichohradecku zřejmě přesáhne původně odhadovaných 15 milionů korun. Oheň totiž mimo jiné vážně poškodil varhany. Příčinou byl zřejmě technický problém. ČTK to řekl mluvčí českobudějovického biskupství Petr Samec.

„Oheň vznikl v prostoru boční lodě kostela na kůru u varhan. Příčinou požáru byl pravděpodobně technický problém, cizí zavinění bylo vyloučeno,“ uvedl Samec. Kromě střechy a varhan podle něj plameny poškodily také část krovu a boční loď kostela. „Z interiéru se podařilo zachránit prakticky celý mobiliář díky včasnému zásahu hasičů. Celý interiér kostela je ale silně znečištěný sazemi a popelem, a to včetně omítek, obrazů, soch, nástěnných maleb a nedávno restaurovaných částí mobiliáře,“ řekl mluvčí.

Požár vypukl v pondělí vpodvečer. Plameny likvidovalo devět hasičských cisteren. Lze předpokládat, že kostel zřejmě bude nějakou dobu mimo provoz, protože interiér je znečištěný a biskupství bude muset nechat v objektu instalovat rozvody elektřiny. Hasiči po požáru v kostele zasahovali ještě dnes, když mimo jiné pomocí termokamery zjišťovali, zda někde není ještě další případné ohnisko, které by mohlo vzplanout.

 

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 101)