Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vedení ruské pravoslavné církve vyměnilo hlavu běloruské církve

Ze světa / kir / ČTK / 26. srpna 2020 0:16
Vedení ruské pravoslavné církve vyměnilo hlavu běloruské církve

Ilustrační foto: tradiční běloruská červenobílá vlajka kterou používají demonstranti
Autor: wikipedia.org / Creative Commons

Moskva/Minsk - Nejsvětější synod ruské pravoslavné církve odvolal z čela běloruského církevního okruhu minského metropolitu Pavla a pověřil vedením běloruských věřících biskupa Venijamina (občanským jménem Vital Tupeko), oznámil dnes ruský list Kommersant s odvoláním na mluvčího církve.

Připomněl, že metropolita Pavel vyzval prezidenta Alexandra Lukašenka, aby ukončil násilí proti demonstrantům. Později běloruská církev vyzvala své duchovní, aby k účasti na protestech proti Lukašenkovi lidi nepobízeli.

Osmašedesátiletý metropolita Pavel podle webu Radio Svoboda po prezidentských volbách nejprve poblahopřál Lukašenkovi k vítězství, ale později se za to omluvil. Navštívil v nemocnici demonstranty, zbité pořádkovou policií. V kostelích také zněly modlitby za zatčené a uvězněné.

Lukašenko ale církev varoval, že kostely jsou určeny k modlení, a ne pro dělání politiky.

Metropolitu Pavla kritizovali jak stoupenci opozice, tak přívrženci Lukašenkova režimu: prvním vadilo, že se církev nevyjádřila k volbám a brutálním policejním zákrokům proti demonstrantům, druhým se zase nelíbilo, že se církev vyhýbá přímé podpoře režimu.

Venijamin se podle serveru Belarusskij partizan dozvěděl o svém povýšení od novinářů. Je to podle portálu v historii poprvé, kdy v čele běloruské církve stojí rodilý Bělorus.

Synod, čili církevní vedení, jednal v Moskvě pod vedením moskevského patriarchy Kirilla, hlavy ruské pravoslavné církve, jejíž součástí je i běloruská církev. Tu vedl metropolita Pavel od prosince 2013. Dříve řídil rjazaňskou diecézi v Rusku a působil v různých klášterech. O uvolnění z funkce podle mluvčího církve sám požádal. A stal se metropolitou na Kubani na jihu Ruska.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)