Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Neratovicích postaví nový římskokatolický kostel, přispějí i dárci

Kraje: Středočeský / juml / red / 12. září 2020 18:06
V Neratovicích postaví nový římskokatolický kostel, přispějí i dárci

Architektonicky návrh je dílem architekta Zdeňka Fránka 
Autor: Farnostneratovice.cz

Neratovice - Město s více než 16 000 obyvateli je zatím bez katolického farního kostela, ale to se v  budoucnosti změní. V Neratovicích se v brzké době chystá stavba nového duchovního a komunitního centra včetně kostela podle návrhu renomovaného českého architekta Zdeňka Fránka. Stavba za zhruba 80 milionů korun se zvonicí vysokou 22 metrů má ambicí stát se moderní dominantou města, ve kterém dosud převládají pozůstatky nepříliš kvalitní normalizační architektury.

Zajímavý projekt by mělo financovat pražské arcibiskupství 17 miliony korun. Dalších 27 milionů korun přidá ze svých zdrojů  místní farnost a zbylých 36 milionů korun by se měly získat prostřednictvím fundraisingu, mecenášů a dárců. 

„S projektem nového kostela jsem se seznámil nedávno a naprosto mě jeho koncept nadchnul. Vidím zde významný společenský přesah a také to, že to bude i inspirovat mladé v přípravě programu pro ostatní, čímž se budou učit zodpovědnosti, vzájemné ohleduplnosti, pomoci a respektu,“ vysvětluje europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který se rozhodl pomoci se sháněním financí a stát se patronem realizace stavby. Dalším z patronů by měl být známý režisér Jiří Strach.

Důležité je, že duchovní centrum se stane po dokončení přístupné všem lidem, nejenom věřícím. Objekt bude totiž ideální pro pořádání koncertů, výstav a svateb. Okolní hřiště a zážitková stezka se mohou stát místem rekreace a setkávání lidí dobré vůle.

Nedělních mší svatých se v Neratovicích účastní v průměru kolem dvou set návštěvníků, kteří jsou nyní odkázáni na malé kostelíky v přilehlých obcích, jež však nestačí a lidé musí při bohoslužbách stát i venku.

V minulém století nastal v Neratovicích prudký rozvoj průmyslu a tím pádem i značný nárůst obyvatelstva. V roce 1957 v komunistické éře pak byly Neratovice povýšeny na město, ovšem kostel soudruzi postavit nedovolili, protože byli přesvědčeni, že není potřeba. To se však naštěstí v příštích letech změní.    

Další podrobnosti najdou zájemci a případní dárci na http://kostelneratovice.cz/.

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)