Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Běloruský arcibiskup odmítající represe vůči protestům odstoupil

Ze světa / kir / ČTK / 4. ledna 2021 10:29
Běloruský arcibiskup odmítající represe vůči protestům odstoupil

Ilustrační foto: tradiční běloruská červenobílá vlajka kterou používají demonstranti
Autor: wikipedia.org / Creative Commons

Vatikán/Minsk - Nejvyšší představitel běloruské katolické církve arcibiskup Tadeusz Kondrusiewicz, který důrazně kritizoval represe vůči účastníkům protestů proti Alexandru Lukašenkovi, odstoupil. Oznámil to dnes Vatikán s poukazem na to, že vedoucí duchovní minsko-mohylevské arcidiecéze dovršil věk možného odchodu na odpočinek.

Běloruský nezávislý server Tut.by připomněl, že běloruské úřady znemožnily arcibiskupovi 31.srpna návrat do země z návštěvy v Polsku. Stalo se tak poté, co Kondrusiewicz v rozhlase kritizoval brutální policejní zásahy v Minsku proti účastníkům demonstrací odmítajícím jako zfalšované vítězství Lukašenka v prezidentských volbách konaných 9. srpna.

Duchovní se směl vrátit teprve až 24. prosince po čtyřměsíčním "vyhnanství". Návratu předcházela jednání představitelů Vatikánu s běloruskými činiteli, včetně Lukašenka.

Kondrusiewicz dnes oslavil 75. narozeniny, což je hranice, kdy mohou římskokatoličtí duchovní žádat o uvolnění. Žádost o uvolnění arcibiskup zaslal do Vatikánu už v polovině prosince a papež František jí vyhověl.

Masové protesty proti Lukašenkovi v Bělorusku, především v Minsku, se postupně soustředily do tradičních velkých nedělních akcí. Policie při nich pravidelně zatýkala několik stovek účastníků. Počet demonstrantů časem klesl, ale protesty neustaly. V metropoli i v některých dalších městech se podle Tut.by konají i dnes, ale ve formě setkání a pochodů menších skupin na dvorech obytných bloků, v ulicích nebo parcích. Opozice od jejich otevřeného svolávání ustoupila. Zatím nejsou zprávy o případném dnešním zatýkání.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 125)