Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Církve nabízejí přístřeší uprchlíkům a vyhlašují sbírky na pomoc napadené Ukrajině

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, red. / 24. února 2022 23:42
Církve nabízejí přístřeší uprchlíkům a vyhlašují sbírky na pomoc napadené Ukrajině

Ilustrační foto: obyvatelé Charkova se ukrývají v metru před nálety
Autor: twitter.com

Kyjev, Praha - Ruská armáda dnes ráno zahájila letecký i pozemní útok na Ukrajinu. Poté, co ruský prezident Vladimir Putin v televizním vystoupení oznámil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu, svědci z řady měst po celé Ukrajině začali hlásit silné výbuchy nebo zvuky znějící jako dělostřelecká palba, v zemi je vyhlášen válečný stav. Útok dnes odsoudili mimo jiné prezident Miloš Zeman, premiér Petr Fiala (ODS), česká diplomacie, šéfové obou parlamentních komor i politici opozičního hnutí ANO.

Jde o největší výpad jednoho státu proti druhému v Evropě od druhé světové války. Boje s ruskými jednotkami nyní podle ukrajinských představitelů jsou téměř podél celé hranice s Ruskem a Běloruskem, letecké útoky pak po celé zemi. Rusko napadlo mimo jiné letiště Hostomel poblíž Kyjeva. Na Ukrajině platí válečný stav a prezident Volodymyr Zelenskyj nabídl zbraně všem Ukrajincům, kteří se chtějí ruské armádě postavit. Kroky Moskvy odsoudili západní lídři a slíbili tvrdé sankce vůči Moskvě.


Katoličtí biskupové podpořili Ukrajinu, věnují jí nedělní kostelní sbírku

Katoličtí biskupové odsoudili ruskou agresi na Ukrajinu a vyjadřili svou plnou podporu Ukrajině. Při nedělních bohoslužbách budou vyzývat k modlitbám za Ukrajinu a vyhlašují kostelní sbírku, která bude tuto neděli věnována na pomoc Ukrajině. V tiskové zprávě to dnes uvedla Česká biskupská konference.

Ve spolupráci s Charitou ČR nabízejí biskupové humanitární pomoc potřebným a vnitřně vysídleným na Ukrajině i těm, kteří uprchnou do České republiky. Zároveň prosí věřící, aby se zapojili do konkrétní pomoci případným uprchlíkům.

Připojují se k výzvě papeže Františka a prosí, aby v den Popeleční středy věřící nabídli své posty a modlitby za Ukrajinu. Kardinál Dominik Duka bude v pátek ve svatovítské katedrále sloužit bohoslužbu za mír.

 

Církve nabízejí přístřeší uprchlíkům z Ukrajiny a vyhlašují sbírky

K modlitbám i pomoci Ukrajině dnes vyzvala také Ekumenická rada církví (ERC). "Vyzýváme k modlitbám za obnovení míru a apelujeme na církve ERC, věřící i všechny lidi dobré vůle, aby se podle svých sil a možností připravili na poskytnutí konkrétní pomoci válkou zasaženému obyvatelstvu," uvedlo dnes vedení rady.

"S velkým pohnutím sledujeme záběry okupačních vojsk na východě Ukrajiny. Plni obav posloucháme zhoubnou rétoriku těch, kteří si násilím přisvojují moc a ohýbají pravdu a právo ve svůj prospěch. Myslíme na osudy nevinných lidí, na přátele a rodiny našich ukrajinských bratří a sester, spoluobčanů, kolegů, sousedů," uvedlo dnes vedení Českobratrské církve evangelické.

Evangelická církev vyzvala své farní sbory k tomu, aby daly najevo svou připravenost k případnému poskytnutí přístřeší válečným uprchlíkům z Ukrajiny. Českobratrská církev evangelická o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Evangelíci jsou také v kontaktu s českým sborem ve vesnici Bohemka na Ukrajině, který dlouhodobě podporují. Diakonie českobratrské církve i Církve československé husitské vyhlásily veřejné sbírky na podporu lidí zasažených ozbrojeným konfliktem.

Husitská diakonie vyhlašuje sbírku pro všechny lidi trpící na území Ukrajiny, uvedla ředitelka diakonie Kateřina Klasnová. Finanční pomoc nyní bude směřovat především na zajištění základních potřeb – peníze pomohou zajistit potraviny, léky, zdravotnické vybavení, ošacení a další základní potřeby, doplnila.


Kontakty na některé podporující organizace: 

Člověk v tísni (číslo účtu na fotce) - https://1url.cz/9KYlh

Diakonie ČCE- https://lnkd.in/duKwaCtN

Husitská diakonie: https://www.husitskadiakonie.cz/

Charita Česká republika - https://1url.cz/NKYlf

Paměť národa - https://1url.cz/OKYlg

Adra - https://1url.cz/nKYl0

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)