Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež vyzval k modlitbě a postu za mír na Ukrajině o příští Popeleční středě

Ze světa / kir / ČTK,vaticannews / 23. února 2022 20:38
Papež vyzval k modlitbě a postu za mír na Ukrajině o příští Popeleční středě

Ilustrační foto: papež František při bohoslužbě ve slovenském Šaštíně
Autor: Clovekavira.cz / Marketa Zelenkova

Vatikán - Papež František dnes v souvislosti s ukrajinskou krizí vyzval politiky, aby zpytovali svědomí a zdrželi se jakýchkoli kroků, jimiž by způsobili lidem další utrpení. Papež dále řekl, že hrozba války na Ukrajině mu způsobuje velkou bolest v srdci. Politiky v této souvislosti vyzval, aby před Bohem vážně zpytovali svědomí kvůli svým činům. Na 2. březen, kdy Popeleční středou začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi, vyhlásil mezinárodní den modliteb za mír. "Rád bych se obrátil s výzvou k vám všem, věřícím i nevěřícím. Ježíš nás naučil, že na nesmyslné, ďábelské násilí se reaguje Božími zbraněmi – modlitbou a postem," připomněl František a dodal: 

„Navzdory diplomatickému úsilí posledních týdnů se před námi otevírají stále znepokojivější scénáře. Stejně jako já i mnozí další lidé po celém světě zakoušejí úzkost a obavy, neboť všeobecný mír opětovně ohrožují dílčí zájmy. Prosím všechny zúčastněné strany, aby se zdržely jakéhokoli činu, který by vyvolal ještě větší utrpení obyvatelstva, narušil soužití mezi národy a diskreditoval mezinárodní právo."

Kvůli vývoji kolem Ukrajiny papež František vyhlásil už 26. leden dnem mezinárodních modliteb za mír. Tehdy rovněž apeloval na světové lídry, aby společně usilovali o dialog a aby převážilo obecné blaho před zájmy jedné strany. "Prosím, už nikdy válku. Modleme se za smíření a svornost," prohlásil papež ten den při generální audienci ve Vatikánu.

Část dnešní audience věnoval papež seniorům, které označil za "dar pro společnost". Podle agentury EFE připomněl, že to byli právě oni, kteří zaplatili za pandemie nemoci covid-19 největší cenu. Papež vyjádřil lítost, že mnozí považují seniory za "přítěž". Dodal, že spolu s migrací je stáří jednou z nejnaléhavějších otázek, jimiž se má lidstvo zabývat. Zatímco dědečkové a babičky se utápí v melancholii, mladí se ještě více zabývají svými chytrými telefony, řekla také hlava katolické církve.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)