Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Indická opozice viní premiéra Módího kvůli výrokům o muslimech z nenávistného projevu

Ze světa / / ČTK / 25. dubna 2024 22:02
Indická opozice viní premiéra Módího kvůli výrokům o muslimech z nenávistného projevu

Nárendra Módi s Vladimírem Putinem 16. září 2022
Autor: Wikipedie.org / Creative Commons

Dillí - Hlavní indická opoziční strana Indický národní kongres (INK) obvinila premiéra Naréndru Módího z nenávistného projevu poté, co na předvolebním mítinku o víkendu označil muslimy za infiltrátory. Informovala o tom dnes agentura AP. Mluvčí INK odsoudil premiérovy výroky jako zcela nepřijatelné a uvedl, že Indický národní kongres se kvůli nim obrátil na volební komisi.

Na volebním shromáždění v západoindickém státě Rádžasthán Módí prohlásil, že Indický národní kongres v době, kdy byl u vlády, mluvil o „přednostním právu muslimů na indické zdroje“. „Pokud se vrátí k moci, zabaví vám veškerý majetek a rozdají ho těm, kteří mají více dětí,“ řekl premiér davu příznivců, kteří ho odměnili potleskem. Rozdělí ho mezi infiltrátory. „Domníváte se, že vaše tvrdě vydělané peníze by měli dostat infiltrátoři?“ dodal.

Podle agentury Reuters volební pravidla v Indii zakazují kandidátům vyzývat občany, aby volili, nebo se naopak zdrželi hlasování na základě náboženství.

Módí stojí v čele vládnoucí hinduistické nacionalistické Indické lidové strany (BJP), jež je favoritem parlamentních voleb, které začaly minulý týden v pátek a budou se konat postupně v sedmi etapách až do 1. června.

Módího strana je dlouhodobě obviňována z omezování práv téměř 200milionové muslimské menšiny v zemi s 1,4 miliardy obyvatel, z podněcování náboženské nesnášenlivosti a ohrožování sekulárního demokratického charakteru Indie. Organizace pro lidská práva v minulosti upozornily mimo jiné na případy bourání domů a obchodů vlastněných muslimy či na likvidaci mešit.

Módího nedělní výroky odkazují na prohlášení někdejšího předsedy vlády Manmóhana Singha z Indického národního kongresu z roku 2006. Singh tehdy podle AP uvedl, že lidé z nižších kast, kmenů, ženy, a zvlášť pak členové muslimské menšiny „jsou první, kdo má právo na zdroje“. Jeho úřad následující den objasnil, že Singh měl na mysli všechny znevýhodněné skupiny.

Módí v nedělním projevu rovněž poukázal na vyšší míru porodnosti muslimů, která by podle hinduistických nacionalistů mohla vést k tomu, že vyznavači islámu nakonec počtem překonají hinduisty. Ti ovšem představují 80 procent obyvatel Indie, zatímco muslimové pouhých 14 procent. Podle oficiálních údajů, citovaných agenturou AP, navíc míra porodnosti u muslimské části indické populace v posledních letech výrazně klesla z 4,4 dítěte na ženu v letech 1992-93 na 2,3 dítěte v letech 2019-20. Je tak jen o málo vyšší než u hinduistů, kde na jednu matku připadá 1,94 dítěte.

Módího strana BJP již v minulosti poukazovala na muslimy jako na infiltrátory a označila je za migranty, kteří do Indie přišli nelegálně z Bangladéše a Pákistánu, připomínají agentury.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 128)