Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

I muslimové v Evropě čelí nenávistným projevům kvůli válce v Pásmu Gazy

Ze světa / / ČTK / 30. listopadu 2023 7:23
I muslimové v Evropě čelí nenávistným projevům kvůli válce v Pásmu Gazy

Tržiště ve bruselské čtvrti Molenbeek
Autor: www.youtube.com

Paříž/Berlín/Londýn - V souvislosti s válkou Izraele a palestinského radikálně islamistického hnutí Hamás v Pásmu Gazy panují mnohde v Evropě obavy z nárůstu antisemitismu, množí se ale i případy projevů nenávisti vůči muslimům. Informovala o tom agentura Reuters, která hovořila s víc než 30 představiteli muslimských obcí v Británii, Německu a Francii. Mnohé z protimuslimských incidentů se ale nedostanou do policejních statistik, protože napadení policii nedůvěřují, nebo mají obavy z dalších projevů nenávisti. To platí i pro oběti antisemitských činů, uvedla agentura Reuters s odkazem na představitele židovských obcí v těchto třech zemích.

Válka v Pásmu Gazy začala 7. října brutálním útokem Hamásu na Izrael, při němž palestinští ozbrojenci povraždili na 1200 lidí, většinou civilistů a včetně žen a dětí. Dalších 240 osob unesli do Pásma Gazy jako rukojmí, z nichž na 160 stále zadržují. Izrael v odvetě zahájil masivní bombardování Pásma Gazy, při němž za sedm týdnů zemřelo podle palestinských údajů na 15.000 lidí, z toho dvě třetiny žen a nezletilých.

Podle Reuters od 7. října výrazně vzrostly projevy nenávisti v některých evropských zemích, jen v Londýně se zvýšil počet registrovaných antisemitských incidentů o 1240 procent. Projevy nenávisti vůči muslimům v Británii podle Reuters rovněž vzrostly, ne ale tak výrazně. Nicméně mnohé incidenty se do policejních záznamů nedostaly, dodala agentura.

Pokusy o žhářství, slovní útoky, vandalismus a prasečí hlava u mešity byly mezi více než 700 islamofobními incidenty v Británii za poslední měsíc, což byl sedminásobný nárůst oproti předchozímu měsíci. Vyplývá to z údajů britské nevládní organizace Tell MAMA.

Francouzská muslimská rada dostala od 7. října do začátku listopadu 42 výhrůžných dopisů, řekl její místopředseda Abdallah Zekri. Zaznamenala i rasistické graffiti na mešitách. "Většina muslimů nepodá stížnost na policii, že byla obětí takého incidentu. Nepodávají je ani představitelé mešit. Nechtějí totiž strávit dvě i více hodin na policejní stanici podáváním výpovědi, která nakonec zůstane nevyřešena," uvedl Zekri.

Podobné je to s nahlašováním takových incidentů v Německu. "Oběti rasistických útoků, jako jsou muslimové či ti, kteří jsou za muslimy okolím považováni, se často bojí jít na policii, protože se obávají sekundární viktimizace, nebo že jim policie neuvěří," řekla Rima Hananová z německé nevládní organizace Claim. Například útoky na mešity podle ní německá policie někdy zaeviduje jen jako poškození majetku, bez rasistického motivu.

Projevy nenávisti zažil poslední měsíc i berlínský právník Jian Omar, který je původem Kurd ze Sýrie a jemuž přišlo několik výhrůžných zásilek a někdo mu rozbil okno. "Co by se asi dělo, kdyby se takový útok týkal německého politika a pachatelem byl migrant," uvedl Omar s tím, že policie by se v takovém případě snažila více. Podle Reuters se v Německu či Británii s nenávistnými projevy potýkají i některé muslimské děti ve školách.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)