Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

František zjednodušil pohřební ceremoniál. Přeruší i tradici pohřbívání pod Svatopetrským chrámem

Ze světa / kir / ČTK / 3. dubna 2024 21:15
František zjednodušil pohřební ceremoniál. Přeruší i tradici pohřbívání pod Svatopetrským chrámem

Papež František na kolečkovém křesle
Autor: Skynews

Vatikán - Papež František nechal zjednodušit ceremoniál, který se dodržuje při pohřbech papežů. V nové knize rozhovorů s papežem Františkem to napsal španělský novinář Javier Martínez-Brocal, uvedla agentura ANSA. Papež například nechce nechat po smrti vystavit své tělo na katafalku před věřícími, jak bývalo dlouho zvykem.

„Byl to poslední pohřeb, který se konal tímto způsobem, s vystaveným tělem na katafalku mimo rakev," řekl papež o pohřbu svého předchůdce Benedikta XVI. Potvrdil, že chce být pohřben v bazilice Panny Marie Sněžné (Santa Maria Maggiore), která se nachází v Římě, ale má exteritoriální status a patří Vatikánu. „Potvrdili mi, že je vše připravené," řekl papež o místě, kde chce být pohřben. Papežové jsou obvykle pohřbíváni v takzvaných vatikánských jeskyních, které se nachází pod Svatopetrským chrámem.

Poslední „plnohodnotný" papežský pohřeb se konal v roce 2005, když zemřel papež Jan Pavel II. V případě Benedikta XVI., který zemřel v posledním dni roku 2022, se pohřební obřady lišily, protože se jednalo o emeritního papeže. Odpadla tak například celá část ceremonie, která se váže k přechodu moci. Nebyl ani vyhlášen devítidenní smutek.

František v rozhovoru se španělským novinářem dodal, že nechal provést mnoho dalších změn v ceremoniálu po úmrtí. Podle něj byly pohřební obřady příliš pompézní. Konkrétnější však František nebyl. Po pohřbu se pak sejde konkláve, na kterém kardinálové ve věku pod 80 let volí novou hlavu katolické církve.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 120)