Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Graubner je připraven pozici pražského arcibiskupa vykonávat několik let

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 13. května 2022 22:20
Graubner je připraven pozici pražského arcibiskupa vykonávat několik let

Nový pražský arcibiskup Jan Graubner
Autor: Wikipedia.org / David Sedlecký / Creative Commons

Praha - Jan Graubner, kterého dnes papež František jmenoval novým pražským arcibiskupem, je připraven tuto pozici vykonávat několik let. Řekl to na dnešní tiskové konferenci v Praze s odkazem na svůj rozhovor se kardinálem Marcem Ouelletem, který ho s rozhodnutím papeže seznámil a s několikaletým mandátem Graubnera také souhlasil.

„Když to bude měně, zlobit se nebudu, když síly budou, jsem ochotný pracovat, dokud to půjde,“ řekl Graubner. Novému pražskému arcibiskupovi letos bude 74 let, a příští rok bude tedy ve věku, kdy církevní hodnostáři své funkce opouštějí.

Dosavadní olomoucký arcibiskup Graubner dnes řekl, že jmenování pro něj bylo velkým překvapením. Na dotaz, zda lze po jeho jmenování čekat změny v tuzemské církvi, zmínil další očekávané výměny na pozicích některých biskupů včetně nového arcibiskupa olomouckého. „Vidíme, že dnes je jakýsi trend v Římě, že se s tím nespěchá, jsou to změny, které dříve či později přijdou,“ uvedl. Nástupce kardinála Duky se hledal několik let, svoji abdikaci Duka podal v roce 2018.

Graubner také řekl, že první rozhovor o tom, že by měl být pražským arcibiskupem, s ním vatikánský kardinál Marc Ouellet vedl minulé pondělí. Oullet je prefektem Kongregace pro biskupy, která je zodpovědná za výběr kandidátů do biskupských úřadů, jejichž jména pak předkládá papeži.

Graubner poté prý dostal čas na rozmyšlenou a na modlitby, během té doby vzpomínal na své onemocnění covidem-19. Tehdy si slíbil, že pokud zůstane naživu, nebude už nic dělat pro sebe. „Teď jsem si to vybavil, jak jsem si to nalajnoval a jak jsem to slíbil,“ řekl dnes. Po dvou dnech se dozvěděl, že papež František s návrhem na jeho jmenování souhlasí. „Je-li to vůle papeže, říkám ano,“ odpověděl prý Graubner v dalším rozhovoru se zástupcem Vatikánu.

Nový pražský arcibiskup dnes na dotazy novinářů uvedl, že místo, kde dosud působí, se mu nebude opouštět lehce. „Žil jsem tam celý život, je to můj domov, znám to tam a přirostlo mi to k srdci,“ uvedl. Ale dodal, že ten, kdo budoval svoje dílo, opouští ho těžko, ale ten, kdo se snažil budovat dílo boží, může v tom pokračovat kdekoli. „Zaměstnancům jsem řekl: vy jste si mě nevybrali, já vás také ne, ale dostali jsme společný úkol, abychom spolu budovali společenství církve,“ řekl o svém příchodu do Prahy.

„Domnívám se, že rozhodnutí papeže je velmi racionální rozhodnutí,“ řekl dnes Duka. „Pan arcibiskup Jan je poslem Cyrila a Metoděje, ale i arcibiskupa Antonína Cyrila Stojana, který dokázal zvládat napětí lépe než někteří jeho předchůdci. Doufám, že i on zvládne některá napětí lépe, než jsem zvládl já,“ uvedl s odkazem na jednoho z Graubnerových předchůdců na pozici olomouckého arcibiskupa. I pro své národní cítění je Stojan, který byl ve funkci počátkem 20. let 20. století, dnes na Moravě velmi uctíván a v procesu je jeho blahořečení. K tomu, co čeká Duku samého, uvedl, že počínaje pátým rokem svého přesluhování na svatovojtěšském stolci si zaslouží odpočinek a „určitou retrospektivu“.

Dodal, že Graubner do funkce nastupuje v těžké situaci. „Potřebuje to postavu moravské mentality, která bude sjednocovat,“ uvedl.

Graubner se dnešním dnem stává diecézním administrátorem olomouckým až do převzetí vedení pražské arcidiecéze. Pokračuje také ve funkci předsedy České biskupské konference. Uvedením na svatovojtěšský stolec, jak se pozici pražského arcibiskupa také říká, se 2. července stane 37. pražským arcibiskupem a 25. primasem českým.

Duka se dneškem stává emeritním pražským arcibiskupem a nadále zůstává kardinálem, může tedy volit papeže. Toto právo mu zůstává do 80 let věku.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)