Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Církev ve Francii odstraňuje umělecká díla kněze usvědčeného ze sexuálního zneužívání

Ze světa / kir / The Tablet / 26. srpna 2023 11:26
Církev ve Francii odstraňuje umělecká díla kněze usvědčeného ze sexuálního zneužívání

ilustrační foto: vitráž Louise Ribese
Autor: nouveaulyon.fr

Lyon - V minulém roce byly odstraněny obrazy kněze Louise Ribese (1920-1994) z několika kostelů ve Francii, poté, co v lyonské arcidiecézi protestovalo 49 jeho obětí, uvádí anglický časopis The Tablet. Dnes již zesnulý Ribes byl usvědčen ze sexuálního zneužívání mladistvých. Louise Ribes zemřel v roce 1994 a byl označován za „Picassa kostelů“. Podle diecéze nejsou pochybnosti o svědectví jeho obětí.

V současnosti začali odstraňovat i jeho vitráže instalované v řadě oken kostelů v okolí Lyonu. Dvě okna z plánovaných šesti již byla vyjmuta v městě Diéme v oblasti Beaujolais.

Protože ve Francii většinu kostelů na základě zákona o laicismu vlastní stát, musí být inkriminovaná umělecká díla odstraněna jen se souhlasem místních úřadů a provedena odborníky. Proto odstraňování často probíhá pomalu. Na dalších místech se proces komplikuje i proto, že některé kostely si katolíci pouze pronajímají od pravoslavných křesťanských komunit.

V již zmiňované Diéme byla Ribesova díla nejdříve zakryta, než došlo k jejich odstranění. Starosta Givors Mohamed Boudjellaba, dalšího malého města poblíž Lyonu, tvrdí, že odstranění děl nevyřeší problém zneužívání. Boudjellaba dokonce požádal papeže Františka o radu a dostal odpověď. Odmítl prozradit obsah odpovědi a osud Ribesových oken v Givors je tak nejasný.

 

Nejasný je i osud děl Marka Rupnika. Diskutuje se o jeho mozaikách v Lurdech.

I když Vatikán hlásá politiku nulové tolerance k pohlavnímu zneužívání kněžími, ne vždy formuloval jasnou politiku vůči jednotlivým násilníkům, zejména jezuitskému umělci Marku Rupnikovi, jehož známé mozaiky zdobí mnoho kostelů, uvádí dále The Tablet.

Slovinský kněz byl v červnu vyloučen z Tovaryšstva Ježíšova za neuposlechnutí omezení, která na něj byla uvalena po několika „vysoce důvěryhodných“ obviněních z duchovního, psychického a sexuálního zneužívání ze strany žen, která Vatikán zpočátku nevyšetřil.

Výbor v Lurdech, světoznámém mariánském poutním místě v jihozápadní Francii, zkoumá, zda odstranit jeho mozaiky z průčelí baziliky růžence, spodního ze dvou kostelů nad svatyní. Rozhodnutí má být předloženo do konce roku.

Tapiserie Marka Rupnika jsou umístěny i v kostele sv. Mikuláše v Českých Budějovicích. O jejich instalaci v červnu minulého roku  vyšel článek i v magazínu Christnet.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 121)