Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Studenti KTF připravili přednáškový cyklus s pedagogy, které už na fakultě neuslyší

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 17. října 2023 0:01
Studenti KTF připravili přednáškový cyklus s pedagogy, které už na fakultě neuslyší

Budova fakulty v pražských Dejvicích
Autor: Wikipedia.org

Praha - Na podzim tohoto roku připravil studentský spolek Copertino z Katolické teologické fakulty cyklus přednášek pod názvem „Co na KTF už neuslyšíte“ s bývalými pedagogy. Cílem aktivity je upozornit na hromadný a nedobrovolný odchod vyučujících, který vyvolal u studentů rozčarování.

Sérii přednášek zahájí Lukáš De la Vega Nosek s tématem „Arabské křesťanství: Nesplacený dluh české teologie a církevní historie“. Přednáška se uskuteční ve středu 18. října na Vysoké školy chemicko-technologické v Praze v posluchárně BI.

„Přednáškovým cyklem chceme upozornit na odliv vědeckých a pedagogických kapacit z fakulty. Pro studenty takové odchody znamenají překážky v plnění studijních plánů, nebo třeba zúžení možností při výběru školitele, ale především přicházejí o kontakt s předními odborníky, o možnost naživo si poslechnout jejich výklad a osobně se s nimi o látce pobavit, doptat se, diskutovat,“ uvádí jedna z organizátorek Alena Černá.

Dalším přednášejícím bude 24. října profesor Jaroslav Čechura. Ten se bude věnovat příběhu Kryštofa Aloise Lautnera, katolického duchovního a jedné z obětí honu na čarodějnice na Šumpersku v 17. století, tato i další přednášky se již uskuteční v knihovně Lužického semináře.

Ve pondělí 13. listopadu studenti pořádají přednášku historika Milana Bubna o vývoji malostranského osídlení v okolí Karlova mostu. Podzimní část přednášek potom uzavře historik a teolog Tomáš Petráček s tématem: „Historica sacra: Dějiny církve mezi triumfalismem, harmonizací a festivalem promarněných příležitostí.“ Ta se uskuteční 21. listopadu od 18:00.

„Vychází nám vstříc Společnost přátel Lužice, v jejíž knihovně máme domluvené prostory na přednášky profesorů Čechury, Petráčka i doktora Bubna. Doufám, že ve spolupráci budeme pokračovat. Jsme Společnosti přátel Lužice velmi vděční, že nám ty prostory poskytnou,“ doplňuje Černá a upozorňuje, že celá aktivita by měla pokračovat i do budoucna: „Na prosinec připravujeme ještě dvě přednášky. Uvidíme, jestli budeme pokračovat po novém roce nebo v letním semestru. Zatím jsme nevyčerpali ani všechny kontakty na bývalé vyučující, které jsme dostali. A s některými z přednášejících jsme už otevřeli možnost další spolupráce.“

O problémech na KTF se začalo více diskutovat poté, co byl na konci srpna propuštěn profesor Tomáš Petráček z důvodu „nadbytečnosti“. Vedení fakulty toto rozhodnutí zdůvodnilo snahou o snížení nákladů. Petráček nicméně tvrdí, že byl propuštěn kvůli osobním antipatiím ze strany děkana Novotného a tlaku od některých představitelů církve. Novotný takovou interpretaci odmítá.

Podle některých současných i bývalých zaměstnanců Katolické teologické fakulty si děkan počíná autokraticky, překračuje akademické svobody či využívá církevního tlaku. Dlouhodobě se podle nich snaží fakultu proměnit v prostředí souznící pouze s konzervativními hlasy z vedení katolické církve.

Profesoři Čechura a Petráček i historik Buben skončili na fakultě v tomto roce, přičemž Petráček a Buben učili na fakultě od roku 2005, Čechura od roku 2012.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)