Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

KTF vyhodila církevního historika Petráčka pro „nadbytečnost“, doktorandům to oznámila e-mailem

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 21. srpna 2023 22:45
KTF vyhodila církevního historika Petráčka pro „nadbytečnost“, doktorandům to oznámila e-mailem

Katolický kněz, historik a teolog Tomáš Petráček
Autor: Hospodářské noviny / Milan Bureš

Praha - Děkan Katolické teologické fakulty (KTF) Vojtěch Novotný dal dnes výpověď z pracovního poměru teologovi a církevnímu historikovi Tomáši Petráčkovi. Novotný svoje rozhodnutí odůvodnil nadbytečností, „snížením stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce“ a finanční úsporou. Doktorandi se o rozhodnutí odvolat jejich školitele dozvěděli dnes e-mailem. Část jeho znění zveřejnil Petráček na Facebooku.

„Dnes jsem dostal po 18 letech působení na Katolické teologické fakulty ‚výpověď z pracovního poměru z důvodů nadbytečnosti‘ v rámci jakési ‚reorganizace‘, o které ale jinak nic nikdo z kolegů neví,“ popsal situaci známý římskokatolický kněz a doplnil, že jeho úvazek skončí k 31. říjnu 2023.

Petráček se ve svém statusu podivil nad tím, jakým způsobem se o celé situaci dozvěděli studenti, jejichž školitelem je v rámci doktorského studia: „Když jsem se ptal, co bude s mými sedmi doktorandy, je zvykem nechat školitele a postgraduálního studenta dokončit společnou práci, zvláště, když dva z nich budou končit k 1. 12. a další dva během příštího akademického roku. Odpověď zněla, že buď skončí, nebo dostanou přidělené nové školitele. To vše bez vědomí předsedy oborové rady, který už odmítl stejný postup u doktorandů profesora Čechury, jemuž nebyla prodloužena smlouva a na KTF taky končí. Vedení fakulty svým obvyklým stylem ještě pošle takový stresující mail studentům, který naznačuje kdo ví co.“

Historik odmítá, že k odvolání byl nějaký závažný důvod: „Ne, žádný závažný důvod k tomu nenechat nás dokončit roky společné práce, není.“ Magazínu Christnet.eu Petráček potvrdil, že zvažuje v souvislosti s výpovědí právní kroky proti fakultě.

Novotný pro Deník N odmítl, že by za Petráčkovou výpovědí mohly být tlaky zevnitř církve a osobní antipatie: „Toto mi nepodsouvejte. Nic takového tam není. O těchto věcech ani nechci mluvit, naprosto to vylučuji“. 

Doktorandi zvažují ukončení studia

Doktorand Ondřej Podeszwa uvedl, že se o výpovědi pro svého školitele dozvěděl dnes před 14. hodinou e-mailem od vedení fakulty. „Situaci vnímám jako skandální. Profesor Petráček je odborníkem s mezinárodním renomé, má výsledky, studenti ho velmi uznávají a chtějí u něj pracovat na své další vědecké kariéře. Nechápu tedy postup děkana,“ říká. 

KTF vyhodila církevního historika Petráčka pro „nadbytečnost“, doktorandům to oznámila e-mailem

Prof. Vojtěch Novotný
Autor: Univerzita Karlova v Praze

Nyní Podeszwa zvažuje ukončení studia: „Svůj postup ve studiu silně zvažuji. Jsem na konci svého studia, ale přesto mi tato situace způsobuje zásadní etické dilema. Profesor Petráček je důvodem, proč jsem se rozhodl pro doktorát na KTF, přesto, že jsem musel vynaložit nemalé osobní i finanční prostředky na doučování tří jazyků, dojíždění do Prahy apod.“

„Chápu, že některé postoje pana profesora nemusí být pro vedení fakulty příjemné, ale děkan by v tomto případně měl být schopen překročit svůj stín. O to víc, že jsme právě na teologické fakultě,“ komentuje situaci.

K výpovědi se na Facebooku vyjádřil i poslanec za TOP 09 a absolvent KTF Matěj O. Havel „Pro mě by to byl důvod ukončit doktorské studium. Zůstávám vděčný za čtyři roky na KTF, ze studia a společných doktorských seminářů těžím stále. Nemám strach, že byste oba, odejití profesoři, zůstali dlouho plonkoví. Ke škodě KTF, výhodou jiných institucí.“

Děkan fakulty tlačil na předsedkyni odborů, aby podepsala zápis o projednání

Podle zákoníku práce je výpověď nebo okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnavatel povinen předem projednat s odborovou organizací. Magazín Christnet.eu proto oslovil předsedkyni odborové organizace na KTF Michaelu Falátkovou a zároveň vyučující na Katedře církevních dějin a literární historie, ta projednání výpovědi s vedením fakulty označila jako značně nestandardní.

Schůzka na toto téma se totiž uskutečnila až dnes, a že jedním z bodů bude i toto téma, se předsedkyně odborů dozvěděla během schůzky. Falátková uvedla pro magazín Christnet.eu, že děkan fakulty Vojtěch Novotný měl dvoustránkový zápis o projednání připravený předem a během setkání ji ho „nutil podepsat“. Předsedkyně takové jednání odmítala, protože chtěla stanovisko projednat minimálně v rámci předsednictva a nepovažovala pouze svůj názor za dostačují stanovisko odborové organizace.

Celá situace vyvrcholila asi půlhodinovou diskuzí o tom, zda zápis podepíše, či nikoli. Na schůzku mezi ní a děkanem byl nakonec přizván i tajemník fakulty Luděk Knorr, kterého se děkan ptal, zda má předsedkyně právo dokument nepodepsat. Falátková nakonec zápis podepsala, ale s připsaným dodatkem, že nemůže zaujmout stanovisko za odbory. Kopii dokumentu s uvedeným dodatkem má magazín Christnet.eu k dispozici.

KTF vyhodila církevního historika Petráčka pro „nadbytečnost“, doktorandům to oznámila e-mailem

Budova fakulty v pražských Dejvicích
Autor: Wikipedia.org

Předsedkyně fakultních odborů dále uvedla, že by ráda celou situaci co nejdříve projednala s ostatními členy odborů, s poznámkou, že bohužel je řada jejich členů v současné době na dovolené.

Předčasná rezignace proděkanů i zákaz přijímat studenty do programu Teologické nauky

Vojtěch Novotný působí jako děkan Katolické teologické fakulty druhé volební období. Funkci úspěšně obhájil v říjnu 2021. Nicméně v listopadu toho samého roku se všech pět tehdejších proděkanů fakulty rozhodlo předčasně rezignovat, byli nespokojeni s fungováním vedení fakulty a kolegia děkana. Události, které provázely rezignaci proděkanů, byly podrobně popsány v magazínu Christnet.eu. Na začátku následujícího roku děkan postupně jmenoval nové proděkany.

Na jednání akademického senátu v únoru 2022 děkan Novotný senátu navrhl předčasné odvolání svého protikandidáta Davida Vopřady z vedení katedry systematické teologie a filozofie.

V letošním roce dostala KTF zákaz přijímat nové studenty do bakalářského a magisterského studijního programu teologické nauky, což vyplynulo z květnového zápisu Rady pro vnitřní hodnocení, která dohlíží na kvalitu výuky, vědy, výzkumu a dalších činností na univerzitě. Fakulta nyní musí usilovat o novou akreditaci oboru Teologické nauky, pokud se to podaří, bude pokračovat i nadále. V akademickém roce 2024/25 však fakulta kvůli omezení akreditace nemůže přijímat nové studenty do těchto programů. Zatímco studijní program Teologické nauky doprovází problémy ohledně jeho akreditace, fakultě se ve stejné období podařilo přijmout nové vyučující a akreditovat bakalářský obor Filozofie a etika.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 125)