Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

O post děkana KTF usilují Brož a Rethmann, ve čtvrtek se uskuteční debata kandidátů

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 6. února 2024 0:27
O post děkana KTF usilují Brož a Rethmann, ve čtvrtek se uskuteční debata kandidátů

Albert-Peter Rethmann a Jaroslav Brož
Autor: FB / Wikipedia

Praha - Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy (KTF UK) má dva oficiální kandidáty na funkci děkana, o tento post se uchází nynější proděkan pro studium Jaroslav Brož a teolog Albert-Peter Rethmann. Oba podali podle fakulty návrhy, které splňují veškeré náležitosti, jež stanovuje jednací řád Akademického senátu fakulty a jsou tedy platné. Fakulta to uvádí na svém webu.

Rethmann byl na KTF UK proděkanem v letech 2002 až 2009, vedl také katedru systematické teologie. V roce 2003 založil Centrum pro studium migrace. Působil jako poradce české a německé biskupské konference. Velkou část své univerzitní kariéry strávil v Německu, například v Münsteru, Freiburgu nebo Pasově.

Podle Deníku N byl po 25 letech kněžské služby v roce 2012 zbaven kněžských závazků. Nyní je ženatý a pracuje v civilním zaměstnání. Působil jako ředitel sítě katolických nemocnic v Německu, od roku 2022 je předsedou sdružení Ackermann-Gemeinde.

„Od roku 2002 až 2009 jsem působil na Katolické teologické fakultě UK. Je to doba, která patří k nejhezčím a nejintenzivnějším etapám mého profesního života. Fakulta mi stále leží na srdci. V současné době ovšem prochází těžkým obdobím. Proto jsem se rozhodl po důkladném zvažování přijmout návrh kandidatury na funkci děkana v rámci volby, která je vypsána,“ napsal Rethmann ke svému rozhodnutí kandidovat 17. ledna na Facebook a doplnil: 

„Nabízím Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy své teologické vzdělání, kompetence a zkušenosti v řízení akademických a církevních organizací. Chci přispět k tomu, aby fakulta byla zase živou součástí Univerzity Karlovy, aby mohla jako taková sloužit církvi v České republice a podílet se na utváření společnosti z perspektivy humanitní vzdělanosti a křesťanských hodnot. Znám ještě řadu kolegů na fakultě a jsem přesvědčen, že máme společně obrovský potenciál.“

Jaroslav Brož je římskokatolický kněz a biblista, vyučuje na Katedře biblických věd a starých jazyků. Na fakultě s přestávkami působí od roku 1990. Na funkci děkana kandidoval již v roce 2017, v lednu 2022 si ho, v rámci druhého volebního období, jako proděkana pro studium, vybral končící děkan Vojtěch Novotný. Jakožto garant studijního programu musel řešit například zákaz přijímání nových studentů do bakalářského a magisterského studijního programu Teologické nauky a reakreditaci oboru.

V roce 2011 se o něm spekulovalo jako o možném kandidátovi na královéhradeckého biskupa, tím se nakonec stal Jan Vokál. V roce 2022 bylo jeho jméno zase zmiňováno v souvislosti s jmenováním nového českého primase, kterým se ale nakonec stal arcibiskup Jan Graubner.

Brož je také  sídelním kanovníkem Vyšehradské kapituly, čestným kanovníkem Katedrální kapituly při chrámu Svatého Ducha v Hradci Králové a nesídelním kanovníkem Kolegiátní kapituly Všech svatých na Hradě pražském. Působí jako externí spirituál arcibiskupského semináře v Praze a exorcista. Jeho bratr Prokop Brož byl děkanem KTF od 17. února 2010 do 1. února 2018.

Ve čtvrtek 8. února od 14:00 se bude konat veřejná debata navržených kandidátů v budově fakulty v Thákurově ulici v Praze. Debata, kterou bude moderovat novinář Petr Fischer, se bude přenášet i online.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 125)