Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Již padesát let mohou evangelické církve společně slavit večeři Páně - eucharistii i křest

Domácí zpravodajství / kir / CČSH, red. / 20. listopadu 2023 12:27
Již padesát let mohou evangelické církve společně slavit večeři Páně - eucharistii i křest

Leuenberská dohoda umožnila společné slavení večeře Páně (eucharistie)
Autor: nase-reformace.cz

Praha - Zítra 21. listopadu od 15.00 h. se uskuteční ekumenická slavnostní bohoslužba k 50. výročí Leuenberského společenství (LS), v Husově sboru Církve Československé husitské v Praze Dejvicích (budova ÚÚR CČSH. Wuchterlova 5, Praha 6).

Ekumenickou bohoslužbu povede předsednictvo LS v ČR  - liturgii bude předsedat farářka Jana Křížová z metodistické církve, kázat bude farářka Českobratrské církve evangelické Jana Hofmanová, Večeři Páně budou vysluhovat představitelé členských církví LS v ČR.

Při bohoslužbě pronese slovo k  50. výročí Leuenberského společenství generální tajemník GEKE/CPCE Dr. Mario Fischer. 

Jak pro magazín Christnet uvedla evangelická farářka Jana Hofmanová, církve sdružené v tomto společenství se hlásí k tzv. Leuenberské konkordii (podepsána 16. 3. 1973), jejímž smyslem bylo deklarovat vzájemné uznání a rovnost jednotlivých protestantských církví navzdory konfesní rozdílnosti, rozdílnosti řádů a rozdílné zbožnosti a hledat shodu v tom, co je podstatné, totiž v pochopení evangelia. Významným bodem konkordie je přitom vyhlášení tzv. společenství kazatelny a stolu Páně napříč církvemi různých protestantských konfesí a v různých zemích.

V praxi tato domluva znamená, že křesťané členských církví mohou společně slavit bohoslužbu včetně svátostí, vzájemně si uznávají svátosti i službu ordinovaných služebníků (tedy ordinovaní služebníci se mohou také vzájemně zastupovat ve své službě). Vzhledem k pestrosti luterských, reformovaných i unionovaných církví a k jejich vzájemné provázanosti ve světě se ovšem toto společenství zdaleka netýká jen Evropy.

Z českých církví jsou členy CPCE Církev bratrská, Církev československá husitská, Českobratrská církev evangelická, Evangelická církev metodistická, Slezská církev evangelická AV a Jednota bratrská (která však dočasně členství pozastavila). Na mezinárodní úrovni se delegáti jednotlivých církví scházejí při Valném shromáždění v intervalu obvykle šesti let, mezitím pracují regionální skupiny, které se zabývají aktuálními teologickými i praktickými problémy a snaží se připravit cestu k prohloubení společenství v aktuálním kontextu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)