Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Lidé se modlí za oběti tragické střelby na filozofické fakultě v Praze

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 21. prosince 2023 20:57
Lidé se modlí za oběti tragické střelby na filozofické fakultě v Praze

Ilustrační foto
Autor: Unsplash.com / Gadiel Lazcano

Praha - Při dnešní střelbě v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v centru Prahy zemřelo 14 lidí, minimálně dalších 24 lidí bylo zraněno. Mrtev je i útočník, který ráno zabil i svého otce a je také podezřelý ze střelby v Klánovickém lese z minulého týdne. Jedná se tak o dosud nejtragičtější neštěstí svého druhu v Česku.

Bezprostředně po tragické události vyjadřuje svoji účast a lítost i řada představitelů církví.

"Modlím se za mrtvé, jejich rodiny, blízké i přátele a také za uzdravení všech zraněných. Prosím Pána, aby všem v této předvánoční době přinesl útěchu a pomohl překonat bolest a smutek," uvedl arcibiskup pražský Jan Graubner a dodal, že kněží pražské arcidiecéze jsou k dispozici poskytnout všem duchovní podporu a radu.  

"V modlitbě myslíme na všechny studenty i zaměstnance Filozofické fakulty UK v Praze. Zvláště myslíme na oběti dnešního hrozného útoku a na jejich blízké, i na všechny zraněné. Děkujeme policistům a záchranářům za jejich nasazení. Tam, kde selhávají slova, prosíme Boha, aby byl nablízku všem, kdo to v tento moment potřebují," stojí pak v prohlášení uveřejněném na profilu Ekumenické rady církví.

Představitelé Českobratrské církve evangelické Pavel Pokorný a Jiří Schneider pak napsali, že dnešní den bude patřit k nejtemnějším dnům našeho života. "S pohnutím a bolestí myslíme zvláště na blízké a rodiny zastřelených a zraněných. Také na ty, kdo se ocitli v bezprostředním ohrožení, hledali úkryt, prožívali bytostný strach a nesou si s sebou tuto traumatizující zkušenost," uvedli.

Ve svém prohlášení také vyzvali k překonávání napětí, nervozity a slovní agresivity. "Tomu se může každý z nás bránit tím, že nebude podléhat neklidu a hněvu, ale bude usilovat o vzájemnou úctu a pochopení, pamatovat na solidaritu," dodali Pokorný a Schneider.

Hlubokou soustrast všem blízkým obětí a zraněných, kteří byli zasaženi projevem tak brutálního zla a nelidskosti, vyjádřil i patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta, biskup Slezské církve evangelické Tomáš Tyrlík nebo Rada Církve bratrské.

V zaslaném telegramu vyjádřil duchovní blízkost všem, koho tato tragédie postihla, také papež František.

Bohoslužby za oběti

Modlitba za všechny oběti střeleckého útoku se uskuteční mimo jiné v pátek ve 12 hodin ve fakultní kapli na Husitské teologické fakulty UK (2. patro, naproti knihovně) v Pacovské ulicí 350/4 na Praze 4. Ve stejný čas jsou pak všichni zváni k modlitbě na dálku za zabité a pozůstalé, za zraněné a otřesené, za světlo naděje, aby projasnilo temnoty zmaru, strachu a bolesti.

"Ve 12:00 se zastavme sjednoceni v duchu ve chvíli ticha nad zmařenými lidskými životy a nad naší otřesenou důvěrou v dobro. Zapalme svíčku jako symbol přicházejícího Krista, světla světa, které přichází mezi nás a ani ta nejtemnější temnota jej nemůže přemoci. To světlo ve tmě svítí a tma je nepohltila (J1,5),“ stojí v pozvánce.

Lidé se modlí za oběti tragické střelby na filozofické fakultě v Praze

Ilustrační foto
Autor: Christnet.eu / Jan Kirschner

V sobotu v 11:00 bude v katedrále sv. Víta bohoslužba za oběti čtvrteční tragédie. Předsedat má arcibiskup Graubner. Zádušní mše svatá bude v sobotu 23. prosince v 15:00 sloužena také v brněnské katedrále sv. Petra a Pavla a na řadě dalších míst po celé republice. Již v pátek večer si oběti připomněla ekumenickou bohoslužbou nedaleká akademická farnost v kostele u Salvátora u Karlova mostu, po které následoval průvod k filozofické fakultě. 

Na sobotu 23. prosince pak vláda vyhlásila státní smutek. V poledne se rozezní zvony po celé zemi.

Ekumenická rada církví si oběti tragického útoku na Filozofické fakultě UK a jejich blízké připomene při novoroční ekumenické bohoslužbě, která bude přenášena i Českou televizí. Bohoslužba se uskuteční v kostele Církve československé husitské v Praze na Vinohradech 1. ledna od 18 hodin. Novoroční ekumenická bohoslužba je tradiční událost na počátku roku, které se účastní zástupci všech významných křesťanských církví v naší zemi a Federace židovských obcí.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)