Středeční referování Magazínu ChristNet.eu o kauze podání trestního oznámení na arcibiskupa Graubnera ukázalo sílu internetu v plné síle. Před nástupem internetu referovala média o tom, co se stalo. Internet má ale moc referovat o tom, co je, či dokonce o tom, co bude. Tak se stává ohrožením pro ostatní média. Pojďme se podívat, jak to vypadá konkrétně.

TV NOVA měla před Magazínem ChristNet.eu náskok minimálně 24 hodin. Ve středu ráno se totiž ohlásili na Olomouckém arcibiskupství, že dozvěděli o podání trestního oznámení na arcibiskupa Graubnera a že o tom chtějí natočit reportáž. Tzn., že o tom museli vědět nejpozději v úterý večer, kdy se připravují reportáže na následující den.

Já jsem se o případu dozvěděl relativně pozdě: okolo půl páté. Přesto mi však internet umožnil NOVU porazit. V půl páté jsem věděl první podrobnosti. Obratem jsem volal na arcibiskupství. Zde jsem tedy internet nepoužil. Využil jsem ale aspoň mobilní telefon. Čistě hypoteticky bych tak mohl celou kauzu zpracovat odněkud z lesa. Mobilní telefony totiž mění přístup k práci: většina středních a vyšších tříd pracuje s telefonem a počítačem. To se dá dnes dělat na kterémkoli místě na světě. Kdyby ChristNet.eu sídlil na Sahaře, tak ten článek vypadá úplně stejně, jako když sídlí v Brně.

Hodinu po oznámení informace jsem již měl zpracovanou první zprávu o kauze. A to jsem ještě musel dělat něco nového a na arcibiskupství jednu dobu nebrali telefon. Jakmile jsem měl hotov článek, okamžitě jsem ji vystavil. Nemusel jsem čekat na žádné zítřejší vydání, na večerní zprávy ani na nic podobného. Mezi událostí a jejím oznámením byla minimální prodleva.

Ještě důležitější však bylo, že se tato zpráva spolu s vystavením rozeslala na mobilní telefony našich čtenářů (pokud máte zájem, můžete si tuto zprávu objednat zdarma také). Ne každý byl totiž v 17:34, kdy byla zpráva vydána, na internetu. Ale každý měl u sebe svého mobila a mohl tak být informován o tom, co se děje. A je jedno, zda-li byl na Olomouckém arcibiskupství, v New Yorku nebo v australské buši. Každý je najednou v centru dění. Každý se stává aktérem. Jak říká slogan CNN: „Jsi tím, co víš.

Ze spojení mobilního telefonu a internetu se očekávají velké věci. Přístup na internet má ještě celkem málo lidí. Ale mobily má spousta lidí. Proto firmy tolik tlačí, aby jste se mohli připojit na internet přes mobily. Přes mobilní telefony se dá také nakupovat a bude se nakupovat stále víc.

Úžasnost zasílání zpráv na mobily se projevila asi za deset minut. To jsem dostal na mobil zprávu (byl jsem zase v terénu, ale e-maily se mi přeposílají na mobila), že mi píše jeden známý novinář, jestli bych mu nemohl poskytnout bližší informace, protože by o tom chtěl referovat.

Po odeslání zprávy jsem měl dvě hodiny na to, abych vydal článek. Chtěl jsem totiž, aby to bylo dřív v Magazínu ChristNet.eu, než v Televizních novinách na TV NOVA. Měl jsem zrovna po ruce jednu právničku, která mi pomohla s právním pozadím celé kauzy (třeba mi vysvětlila, že arcibiskup Graubner nebyl zatím ani obviněn, ani obžalován, jen na něj bylo podáno trestní oznámení, které musí prověřit státní zástupce).

V 19.15, po té, co jsem se přesunul přes půlku Brna, byl článek hotov. Ještě jsem ho zkontroloval a vydal. Stihl jsem to.

Málem to ale nestihli na NOVĚ. Podle toho, co vím, tak to připravovali naprosto na doraz a do poslední chvíle nebylo jasné, zda-li to stihnou odvysílat ještě ve středu. Ale taky to stihli.

Magazín ChristNet.eu ještě NOVĚ moc nekonkuruje. Je to dáno i rozšířením internetu v Česku. Ale představme si dobu, kdy má takřka každý mobilní telefon (asi jako hodinky) a 90 % obyvatelstva má velmi dobrý přístup na internet. Jestliže bychom jim v 17.34 zaslali první zprávu a v 19.15 vydali celý článek, tak při podívání se na Televizní noviny by jim nezbylo nic jiného, než říct: „Jé, to je nudné. O tom už psali v Magazínu ChristNet.eu dávno.

Vím, že se toho mnoho „klasických“ žurnalistů bojí. Nikdo je nebude časem číst a poslouchat, protože na internetu to už všechno dávno bude. Tento trend je vidět např. u počítačových nebo telekomunikačních periodik. V USA již i ta největší zanikají, protože zkuste papírově konkurovat ZDNet nebo techChannel. To se nedá! Slyšel jsem, že jediná strategie pro papírová periodika jak přežít, je jít víc do hloubky, zaměřit se na analýzy, kontext problémů atd. Ale cožpak to my, internetoví žurnalisté, nedokážeme taky? Navíc jsme vždy rychlejší, než naši papíroví nebo televizní kolegové.

Jak bude vypadat budoucnost médií, si můžete vyzkoušet již nyní. Co uděláte, když někde vypukne válka? Obyvatelé západního světa, ale i jejich politici si pouští CNN. Protože jedině CNN referuje o tom, co se děje nyní, ne o tom, co se stalo. BBC World jde sice trochu víc do hloubky, ale jedině CNN vám zajistí válku v přímém přenosu.

Ostatně, vypráví se o tom vtip: Víte, proč NATO stále oddalovalo zahájení letecký útoků na Jugoslávii? Protože muselo počkat, až tam CNN natáhne kabely, aby o tom mohli vysílat.