Václav Novák, student druhého ročníku Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, podal trestní oznámení na olomouckého katolického arcibiskupa Jana Graubnera. Ten se měl dopustit neoznámení nebo nepřekážení trestnému činu ve věci pohlavního zneužívaní. Celá kauza je však značně pochybná a zřejmě vykonstruovaná.

Magazínu ChristNet.eu se podařilo zjistit, že trestní oznámení byla podána dvě. První bylo podáno na katolického děkana, který se měl údajně opakovaně dopouštět pohlavního zneužívání zřejmě ministrantů. Arcibiskup Graubner byl na tento případ několikrát upozorňován. Jak nám ale sdělil dobře informovaný zdroj, který si nepřál být jmenován, byla svědectví o zneužívání značně rozporuplná a zaváněla manipulací. Arcibiskup Graubner s tímto děkanem hovořil.

Jak sdělil Magazínu ChristNet.eu Petr Gatnar ze sekretariátu Olomouckého arcibiskupství, nejednalo se o nezletilé mladíky. V tom případě by ale nešlo o pohlavní zneužívání, ale maximálně o omezování osobní svobody. Děkanovi by tak hrozil trest odnětí svobody, pokud by se obvinění prokázala, maximálně na dva roky.

Pokud by se jednalo o nezletilé mladíky, mohl by být děkanovi uložen trest odnětí svobody ve výši jeden až deset let, podle toho, zda by se jednalo svěřené osoby, nebo ne.

Druhé trestní oznámení bylo podáno na arcibiskupa Graubnera. Podle tohoto oznámení se měl dopustit trestného činu tím, že nezabránil pohlavnímu zneužívání (zřejmě odvoláním děkana z kněžské služby) nebo nenahlásil spáchání trestního činu pohlavního zneužívání na policii. Jestliže by se toto prokázalo, hrozilo by arcibiskupu Graubnerovi vězení ve výši až tří let, v případě omezování osobní svobody na dva roky.

Zajímavé na kauze je, že arcibiskup Graubner ještě trestní oznámení nedostal. Trestní oznámení je dosud na policii. Dnes ráno se ale na Olomoucké arcibiskupství dostavili reportéři TV NOVA s tím, že o případu ví a chtějí znát podrobnosti. Zde se otevírá otazka, odkud to TV NOVA ví? Z policie? V tom případě by mohla být celá kauza předem připravená a vést k očernění arcibiskupa Graubnera.

Na arcibiskupství nyní vládne pochmurná nálada. Ač nám Petr Gatnar ochotně poskytl informace, sdělil rovněž, že nechtějí bránit dalšímu vyšetřování, a proto se k případu více vyjadřovat nyní nebudou. Rozhodně ale chtějí vše prověřit a případ považují za závažný.

Celá kauza má podle zatím neověřeného zdroje údajně politický podtext.

TV NOVA bude o případu vysílat dnes 14. června 2000, případně zítra v Televizních novinách.