Zveřejňujeme celý dokument, který nám byl zaslán

ČBK vyslechla zprávu o dosavadním jednání mezi ČR a Svatým stolcem o vztahu mezi církví a státem, které biskupové s povděkem vzali na vědomí a vyslovili spokojenost nad tím, že po deseti letech svobody se konečně začalo konkrétně jednat. Biskupové mají naději, že tato slibně zahájená jednání budou dovedena ke zdárnému konci. Očekávají konkrétní smlouvu, která by nebyla jen smlouvou o přátelství, ale která bude garantovat na mezinárodní rovině - tak jak je to v ostatních postkomunistických zemích - její svobody, aby byly stabilní a nemohly být zpochybňovány změnou vlád. Rovněž očekávají, že šíře svobody dané ústavou a dosud platnými zákony 308/91 Sb. nebude zmenšována probíhajícími novelizacemi, ani církvím nebudou ukládány další povinnosti.

Svobody, které dnes právní norma ČR církvím poskytuje, mají být uvedenou smlouvou upřesněny tím, že bude v některých oblastech formulován vztah mezi normami církevními, kodexem církevního práva, a právním řádem ČR.

Svoboda církve by však byla neúplná, jestliže by dohoda nezahrnovala i oblast ekonomickou. Domníváme se, že tato oblast, která je u nás v podstatě nejméně řešená, musí být součástí dojednané smlouvy. Požadujeme, aby řešení mělo tuto logiku:

Nejprve vyřešit majetkové narovnání, a pak v návaznosti řešit i financování církve. Jestliže se však dle státní strany nemá jít nad rámec právního řádu ČR - a ve věci majetkového vyrovnání není zákon - obáváme se, že pak tato skutečnost bude brzdit jednání. Naopak v oblasti financování církve existuje zákon 218/49 Sb. Tyto skutečnosti - existence či neexistence zákona - nemohou určovat pořadí projednávaných otázek.

Probíhající jednání přispějí k přípravě našeho vstupu do EU a mohou být dokladem upřímné snahy přizpůsobit právní řád demokratické úrovni.