Předprogram


Úvodní mše sv. pro poutníky z olomoucké arcidiecéze, kteří se zůčastnili pětidenního předprogramu byla ve čtvrtek odpoledne v jeskyni za horskou kaplí nedaleko města Fabriano. (Jméno místa jsem samozřejmě zapomněl.)


Na sobotu bylo naplánováno koupání v moři a návštěva Loreta. Průvod tříset lidí ze sedmi autobusů k moři patří mezi skutečně nezapomenutelné zážitky.


Odpoledne se sešlo několik tisíc mladých z různých koutů světa v Loretu, kde se kromě odpoledního programu zůčastnili také vigilie.


Předprogram mladých z olomoucké arcidiéze byl ukončen v neděli v podvečer italsko-českou mší sv. ve Fabrianu. Zajímavostí bylo, že proběhla v místním parku.

V Římě

Část programu SDM probíhalo na pódiu před bazilikou sv. Jana v Lateráně, která je biskupským kostelem papeže. Do českého centra to odsud bylo jednu zastávku tramvají.


Křížová cesta s ostatky Svatého kříže v Českém národním centru.

Tor Vergata


Zatímco Robert ve svém článku píše, že ze slibovaných stanovišť s vodou v jejich sektoru nic nebylo, okolo našich sektorů tekla voda proudem. Díky nevyřešenému odpadu část sektorů úplně zaplavila. Na místo přijeli hasiči, kteří však zůstali sedět v autě a "monitorovali situaci", zatímco účastníci "vysušovali" své sektory pomocí PET lahví, aby vůbec měli kde spát.


Většina účastníků strávila na otevřeném prostranství Tor Vergata celé odpoledne. Slunce nesnesitelně pálilo a nejcennějším stavebním materiálem na přístřešek bylo dřevo. Viděl jsem skupiny mladých, kteří sháněli dřevo na okolních pozemcích i organizátory, kteří je odtamtud později vyháněli. Jeden Kanaďan prosil organizátory, aby ho ještě pustili pro nějaké prkno, ale ti to odmítli. Docela podrážděně reagoval, že až přijedou za dva roky na SDM do Toronta a řeknou, že jsou Italové, tak je ... (nepublikovatelné). Bohužel poněkud alergický vztah k Italským dobrovolníkům byl pro toto setkání charakteristický kvůli (nejen na naše poměry) špatně zvládnuté organizaci.


V sobotu večer po půl osmé, kdy na místo dorazil Svatý otec a začal v papamobilu projíždět mezi mladými, davy ožily.


Jedno velké smetiště připomínala Tor Vergata v neděli odpoledne po ukončení XV. Světového dne mládeže.

Fotky: Eva Struhelková, Aleš Zemánek, Jan Římovský, Bohumila Ručková