Případ katolického kněze Františka Merty, který je podezřelý, že sexuálně obtěžoval ministranty a mladé farníky, převzali tento týden od vyšetřovatelů žalobci. Václav Novák, který celý případ odstartoval, dnes Magazínu ChristNet.eu řekl, že je postupem státních orgánů potěšen.

"Vyšetřovatel odstranil poslední procesní nedostatek a předal mi případ. Ještě tento měsíc by měla být hotova žaloba," řekla dnes ČTK okresní státní zástupkyně Jana Krajčová.

Na Mertu i Graubnera podal loni v červnu trestní oznámení bývalý student bohosloví Václav Novák. Podle něj v roce 1997 arcibiskup nepřekazil Mertovi jeho zacházení s mládeží na faře v Holešově na Kroměřížsku. Arcibiskup, když se o případech sexuálního obtěžování dozvěděl, Mertu pouze přeložil z jedné fary na druhou. "Neměl jsem tehdy v ruce dost věrohodných důkazů, abych mohl faráře suspendovat," tvrdí však od počátku Graubner.

Podle Nováka arcibiskup nechtěl odvolat faráře ani letos, když se znovu objevilo podezření, že sexuálně obtěžuje ministranty na faře v Napajedlích na Zlínsku.

Vyšetřovatelé po několika týdnech obvinili Mertu z pěti trestných činů včetně pohlavního zneužívání, vydírání a omezování osobní svobody. Soud v červenci poslal faráře do vazby a propustil jej na podzim. Oznámení na Graubnera, že Mertovi trestné činy nepřekazil, policie i přes opakované stížnosti odložila, uvedla dnes agentura ČTK.

"Konečně, když už ne arcibiskup a církev samotná, se stát zastal dětí a mládeže, na kterých bylo konáno bezpráví a násilnosti," prohlásil dnes Václav Novák pro Magazín ChristNet.eu. "Přijímám to s potěšením, že zde volně neprochází trestná činnost," dodal Novák.