Čtyřkoalice včera v Senátu prosadila zamítnutí vládního návrhu zákona o církvích a náboženských společnostech. Kritici předloze vyčítali, že má věcné a právní nedostatky a je v rozporu s Listinou základních práv a svobod, neboť by církve omezovala.

Pro zamítnutí zákona hlasovalo 36 z 66 přítomných senátorů, proti bylo dvacet. Čtyřkoalici v hlasování pomohli někteří nezařazení senátoři. Zákon nyní budou znovu posuzovat poslanci, kteří verdikt senátorů mohou ještě přehlasovat. Pro přijetí normy bude nutná nadpoloviční většina všech poslanců.

Pokud by byl zákon nakonec přece jen přijat, hrozí, že církve nebudou moci zřizovat charitativní organizace, upozornil čtyřkoaliční senátor a evangelický farář Zdeněk Bárta. Senátor ODA Daniel Kroupa dodal, že se současným zněním zákon nesouhlasí ani samotné církve.

Ministr kultury Pavel Dostál, který zákon předkládal, s kritikou nesouhlasil. Podle něj zachovává "vysokou úroveň" náboženské svobody. Zákon měl podle něj nově upravit vztah státu k náboženským subjektům a zaručit svobodu myšlení, svědomí a náboženského vyznání. "Není pravdou, že by snad nově registrované církve nemohly žádat o granty nebo že je omezována náboženská svoboda," řekl ministr.

Dostál uvedl, že návrh liberalizuje přístup církví s malým počtem věřících k registraci. Pro ni mělo být napříště nutných místo 10.000 podpisů jen 300. I to však Kroupovi připadalo jako vysoké číslo.

Kroupa namítl, že předloha má nejasný právní režim například ve způsobu registrace církví. Navíc podle něj dává příliš velkou pravomoc do rukou ministerských úředníků.

Kardinál Miloslav Vlk v září uvedl, že církve se na přípravě zákona o církvích a náboženských společnostech nepodílely příliš významně a neviděly ani kompletní text návrhu. Dosavadní zákon o církvích z roku 1991 je podle kardinála pro církve v podstatě vyhovující; kritizován byl pouze v něm stanovený census pro registraci nových církví 10.000 členů.