Kazatel církve bratrské v Náchodě Daniel Kvasnička vydával pro Městský úřad v Náchodě Náchodský zpravodaj. Před nedávnem byla tato jeho činnost ukončena. V následujícím rozhovoru se Daniel Kvasnička zabývá i otázkou, zda městský zpravodaj "nebyl příliš křesťanský".

V tiskové zprávě Městského úřadu v Náchodě ze dne 30. 10. 2001 jste se mohli dočíst tuto informaci: "Rada města vzala na vědomí dopis p. Daniela Kvasničky o ukončení činnosti týmu Náchodského zpravodaje a pověřila místostarostu Mgr. Karla Petránka jednáním s akciovou společností Beránek o možnosti zpracování Náchodského zpravodaje touto společností."

Protože jsem v dopise radě města naznačil, že fakta obsažená v dopise oznámím i veřejnosti, dělám to cestou rozhovoru.

Tým Náchodského zpravodaje? Kdo to byl?

Stanislav Šusta, Daniel Kvasnička a Vlastimil Čejchan. Zajišťovali jsme sběr informací, přípravu vydání a tisk. Do služby jsme nastupovali v říjnu 1999 jako trojice a jako tým odcházíme. Pan Šusta odchází z pracovního poměru na MěÚ v Náchodě. Tým nekončí pro vnitřní neshody. Panu Šustovi mohu podat to nejlepší doporučení pro každého dalšího zaměstnavatele. Byl jsem nadmíru spokojen i ve spolupráci s Ing. Čejchanem.

Proč odcházíte vy?

Pokud mluvím za sebe, chci říci, že jsem osobně spokojen s tím, co jsem mohl odvést, jako podíl práce na tomto projektu. Naplňovalo mne to uspokojením z dobré práce. Děkuji za spolupráci těm, kteří se mnou spolupracovali. To ovšem neznamená, že bych byl spokojen s tím, jak se celý program komunikace mezi radnicí a občany odehrával. Pravdou je to, že projekt, který jsme s kolegy v roce 1999 předkládali, vypadá dnes jako oškubaný stromeček, protože jednotlivé služby buď nebyly vůbec použity nebo postupně zanikaly. Fungují snad jedna či dvě věci z celého vějíře, který měl sloužit zastupitelům i občanům.

Jste spokojen s úrovní Náchodského zpravodaje?

Na to, že jsem jej dělal při své práci, že odvedená práce, kdyby byla hodnocena mzdou a náhradami benzínu a materiálu, se dá počítat v hodnotě na pár set tisíc korun, spokojen jsem. Město snad také – ušetřilo. Chyby byly. Vím o nich.

Za chybu nepovažuji to, že jsme Náchodský zpravodaj záměrně dělali nekonfliktním způsobem. Všechna čísla byla kontrolována vydavatelem, kterým je MěÚ v Náchodě, a tak časopis vyjadřoval postoj těch, kteří jej vydávali. Bylo tam to, co chtěli aby tam bylo. Pokud bych dělal nezávislý tisk, dělal bych jej jinak. Obsahem by se zcela jistě lišil.

Také by ho někdo jiný platil. Pokud bych měl možnost, založil bych fond pro podporu nezávislého tisku. Grantovým způsobem bych podporoval ty, kteří si dovolí říci často nekonvenčním způsobem to, co se dnes už zase bojíme říci nahlas. Závislý a extrémistický tisk mi dělal po dva roky skvělou neplacenou reklamu. Dnes jej není možné vytlačit jen žalobami, ale také kvalitou jiných tiskovin. O podporu si říkají studentské a nezávislé tisky. Třeba na to také přijde čas. Je čas na změnu a budování občanské společnosti a ne policejních režimů.

Před měsícem vám byla nabídnuta smlouva s městským úřadem. Nekončíte právě pro to, že tato smlouva nebyla přijatelná?

Byl mi opravdu doručen návrh smlouvy o dílo, kterou zřejmě potřeboval řešit městský úřad. Já ji po dva roky nepostrádal. Návrh smlouvy o dílo jsem odložil a nechci se k němu vyjadřovat. To, co jsem lidem na radnici potřeboval říci ke konkrétním věcem, řekl jsem osobně. Nechci to říkat přes média.

Ještě k té smlouvě: Kdyby bylo na mně, řešil bych záležitosti dobrovolnické práce naprosto jinak. Vytvářel bych smlouvu, kterou bych práci usnadňoval, vytvořil bych rámec možností a práv. Tak bych vytvářel prostředí, ve kterém by dobrovolníci rostli – co do počtu i kvality práce. K tomu ale zastupitelé všech úrovní a jejich úřady zatím nedorostli. Tak daleko společnost ještě není. Možná, že je letošní rok dobrovolníků výzvou k tomu, aby se nad tím alespoň začalo přemýšlet.

Zpráva o ukončení práce na Náchodském zpravodaji má ještě jednu souvislost, kterou bych chtěl zdůraznit a kterou chci říci veřejně při mém odchodu z této služby. Považuji za slušné nabídnout radě a zastupitelům města svoji funkci také proto, že se politicky angažuji a nebylo by slušné a únosné, abych si za peníze občanů vytvářel volební kampaň svým fungováním v prestižní městské tiskovině. Předpokládám, že by v neklidné předvolební době každý z občanů jednal stejně.

Nemáte pocit, že byl Náchodský zpravodaj tak, jak jste jej vedl, příliš křesťanský?

Možná ano. Pak to znamená dvě věci. Buď, že křesťané ve městě něco dělali a nebo, že jsem jim více naslouchal a rozuměl. I proto je dobré, aby se zodpovědný redaktor čas od času střídal. Přeji tomu dalšímu hodně důvěry ze strany zastupitelů města, protože jeho práce zase bude někomu připadat jednostranná.

Radě města jste nabídl jednání v situaci, kdy by měla o vaši práci zájem dále. Není to odchod neodchod?

Ano, napsal jsem radě města, že pokud bude mít napříč uvedeným skutečnostem zájem o určitou formu spolupráce, rád o ní budu jednat. To se zatím nestalo, možná se to stane. Nedovedu si představit, že bych pokračoval tak, jako dosud. To jsem snad dostatečně jasně řekl. Psát a fotografovat budu jistě dále. Je to přeci moje původní řemeslo.